Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτροσόκ και… στερνή μου γνώση

Γιατί να τρέχουμε πίσω από τις αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές, όταν μπορούμε, αν μη τι άλλο, να προβλέψουμε τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν; Εργαλεία ως προς αυτό υπάρχουν και αρκεί να τα παρακολουθούμε…

Ηλεκτροσόκ και… στερνή μου γνώση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα νέα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά και από το πληθωριστικό «γαϊτανάκι» σε καταναλωτικά είδη που αυτές συνεπάγονται, είναι ευλόγως θεάρεστα.

Θα σημάνουν ωστόσο, εάν δεν προέλθουν από νέο δανεισμό και αντίστοιχη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, ισόποσες περικοπές άλλων προγραμματισμένων δαπανών. Είναι η φύση των πραγμάτων τέτοια…

Αν και η ελληνική κυβέρνηση, ευλόγως, ελάχιστα θα μπορούσε να πράξει για την αναχαίτιση αυτών των παγκόσμιων ανατιμητικών τάσεων στις ενεργειακές τιμές, είναι βέβαιον ότι είχε στη διάθεσή της εργαλεία ώστε να κάνει εγκαίρως το κουμάντο της, αναδιανέμοντας οικονομικές δυνάμεις πριν επέλθει το… κακό. Τα καθημερινά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός), υπάρχουν δύο καίριας σημασίας πρόδρομοι δείκτες, ιδίως για τον εισαγόμενο πληθωρισμό: Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία και ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, ο οποίος έχει δύο βασικά σκέλη, με το μεν ένα να καταγράφει τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και το δε έτερο στην εξωτερική αγορά.

Εν πολλοίς, αυτοί οι δύο δείκτες έχουν μία βασική δουλειά: να αφυπνίζουν όσους οφείλουν να είναι… σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο ύπαρξης πληθωριστικών τάσεων στη χώρα. Αμφότεροι, λοιπόν, αυτοί οι δείκτες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο…

Συγκεκριμένα, μία απλή ματιά στα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθιστά σαφές ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία ακολουθεί ανοδική τροχιά από την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου και ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, αντιστοίχως, από περίπου την ίδια περίοδο.

Αυτά τα στοιχεία, τα οποία είναι διαθέσιμα δημοσίως σε μηνιαία βάση από την ΕΛΣΤΑΤ για κάθε ενδιαφερόμενο -ενδεχομένως-, διέλαθαν της προσοχής των φίλτατων Χρ. Σταϊκούρα και Άδ. Γεωργιάδη=και πλέον αυτοί εμφανίζονται να κυνηγούν τη ροή των ανατιμητικών τάσεων… Γιατί πρέπει όμως να κυνηγάμε το «θεριό», όταν, αν μη τι άλλο, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα το κουμάντο μας;

Προφανώς αμφότεροι οι φίλτατοι υπουργοί της κυβερνήσεως, όπως και οποιοσδήποτε άλλος στη χώρα, ελάχιστα θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποτρέψουν το φαινόμενο των ανατιμήσεων. Είναι πολύ προτιμότερο, όμως, να έχεις χρόνο ούτως ώστε να κατανείμεις κατά τον πλέον δόκιμο τρόπο τις δυνάμεις σου παρά να καταβάλλεις εναγώνιες προσπάθειες την ύστατη ώρα, ώστε να δεις από πού θα κόψεις έως και 400 εκατ. ευρώ ακόμη, ώστε να δώσεις ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια μας… έπιασαν στον ύπνο! Θα ήταν απολύτως χρήσιμο δε, πλέον, να ρίχνουμε καμία ματιά προς όλους τους πρόδρομους δείκτες, καθώς  τα στοιχεία Ιουλίου- Αυγούστου, για παράδειγμα, συνεχίζουν να δείχνουν την… ανηφόρα για αμφότερους αυτούς τους δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία παρουσίασε τον Αύγουστο 2021 αύξηση 13,1%, έναντι της αντιστοίχου περυσινής περιόδου και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία κατέγραψε τον Ιούλιο 2021 αύξηση 21,2% (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).

Έτσι, λοιπόν, φίλτατοι, φυλαχτείτε! Θα είναι βαρύς ο χειμώνας, τουλάχιστον από πλευράς τιμών και ό,τι κουμάντο είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα…   


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v