Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνοτουρκικά: Από το ήρεμο καλοκαίρι στον δύσκολο χειμώνα

Ο εκνευρισμός της γείτονος είναι σαφής αλλά και κατανοητός. Οφείλουν όμως να είναι αντιληπτές και οι συνέπειές του. Η εκδήλωσή τους, δε, πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ μέρους μας νηφάλια και αποφασιστικά.

Ελληνοτουρκικά: Από το ήρεμο καλοκαίρι στον δύσκολο χειμώνα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) υπογράφεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δια χειρός Ν. Δένδια και Α. Μπλίνκεν, η αναθεωρημένη, πενταετούς διάρκειας, Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ.

Βάσει αυτής της συμφωνίας εγκαθίστανται στη χώρα μας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη και όπως υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, οι ΗΠΑ παρακάμπτουν έτσι τα Στενά του Βοσπόρου.

Αν και η γεωγραφία δεν συνηγορεί απολύτως με τα λεγόμενα του φίλτατου κ. Οικονόμου, είναι βέβαιον ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα αποτελέσει πηγή περαιτέρω εκνευρισμού στην Τουρκία, όπου ήδη τα πνεύματα είναι οξυμένα στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, των εξοπλιστικών προμηθειών που κάνει η χώρα μας αλλά και σειράς κινήσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, βάσει των οποίων ισχυροποιείται περαιτέρω η θέση της Ελλάδας έναντι της γείτονος.

Στοιχεία ενδεικτικά αυτού του εκνευρισμού υπήρξαν άλλωστε οι ισχυρισμοί περί απώλειας κυριαρχίας νήσων του Β. Αιγαίου εξαιτίας της «στρατιωτικοποίησης» τους,  η πρόσφατη αποστροφή Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η δημοσιοποίηση χαρτών εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο και τη Ρόδο αλλά και στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Στοιχείο επίσης απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης πνεύματος στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα υπήρξε και η έκβαση του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών, πρόσφατα, κατά τον οποίο επαναβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και η δυνατότητά τους -ακόμη- να επικοινωνούν.

Υπό αυτό το κλίμα, ελάχιστη αμφιβολία υπάρχει ότι θα γίνουν περαιτέρω κινήσεις εκ μέρους της γείτονος. Κινήσεις, αφενός, για την «κατοχύρωση» αυτών των διεκδικήσεων και αφετέρου, τη  δοκιμασία των αμυντικών συμφωνιών που συνήψε η χώρα μας. Στόχος της προσπάθειας θα είναι, δε, η «παγίδευση» της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνο στην αναγνωρισμένη ατζέντα των διαφορών μας, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσους υπεραμύνονται αυτών των εκτιμήσεων, οι συγκεκριμένες κινήσεις αναμένεται να εκδηλωθούν πριν ολοκληρωθεί η ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου, ιδίως σε ό,τι αφορά στην έλευση των πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, το λεγόμενο «ήρεμο καλοκαίρι», κατά το οποίο παρά τη συνέχιση τουρκικών προκλήσεων δεν υπήρξε επανάληψη της έντασης που είχε χαρακτηρίσει το θέρος του 2020, διαδέχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Μία περίοδος, με άλλα λόγια, κατά την οποία θα δοκιμαστεί τόσο η νηφαλιότητα όσο και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά στην προάσπιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Κατά την άσκηση αυτή, είναι προφανές ότι απαιτείται η ύπαρξη ενός αρραγούς εθνικού μετώπου. Απαιτείται η διατύπωση ενός ισχυρού μηνύματος ενότητος της ελληνικής πολιτικής σκηνής ενάντια σε κάθε απειλή και η σαφής έκφρασή του προς φίλους και εχθρούς.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς ένα νέο γύρο έντασης με τη γείτονα, ενδεχομένως επί του πεδίου. Οφείλουμε, άρα, να είμαστε έτοιμοι για αυτόν. Ουδέποτε η χώρα μας κατήγαγε νίκες επί των αντιπάλων της ενόσω τελούσε διαιρεμένη. Όσο κι αν αυτά συνέβαλαν στο κτίσιμο πολιτικών σταδιοδρομιών κατά το παρελθόν, τα εθνικά θέματα οφείλουν να μην αποτελούν πηγή άντλησης κομματικού οφέλους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v