Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμοι και περιφέρειες στον ρυθμό του… Μπάλλου

Όσο ακραία κι αν είναι τα καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε, οι βασικές υποδομές της χώρας, όπως το δίκτυο ομβρίων υδάτων, οφείλουν να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση. Εάν δεν είναι, δε, «κάποιος» είναι υπόλογος.

Δήμοι και περιφέρειες στον ρυθμό του… Μπάλλου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη από χθες η χώρα υπερβαίνει σημαντικά το… σύνηθες.

Ολόκληρες περιοχές βρέθηκαν πλημμυρισμένες και υπήρξε αναγκαίος ο απεγκλωβισμός των κατοίκων τους, ενώ ακόμη και στα αστικά κέντρα δρόμοι έκλεισαν, ιδιωτικά και δημόσια κτίρια συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων πλημμύρισαν και, βεβαίως, ο νους των περισσοτέρων στράφηκε στις πυρόπληκτες περιοχές, με την ευχή να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακόμη, όμως, και υπό το βάρος αυτών των ακραίων συνθηκών, οι οποίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, ελάχιστα είναι τα ελαφρυντικά που μπορούν να επιστρατευτούν για τη δικαιολόγηση φαινομένων όπως τα φραγμένα φρεάτια του δικτύου ομβρίων υδάτων, τα οποία ευθύνονται για σημαντικό μέρος της αναστάτωσης που βίωσαν χθες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Αττικής και άλλων περιοχών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο γνωστό και πλήρως καταγεγραμμένο, το οποίο έχει πάψει από πολλού χρόνου να αφορά τον λεγόμενο επιμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και φορέων όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕYΑΘ, καθώς τούτες ορίζονται εδώ και χρόνια επακριβώς άλλα άπτεται της αποτελεσματικότητας ή της απουσίας της, για κάθε έναν εξ αυτών των φορέων της χώρας.

Έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή όχι; Εκ του αποτελέσματος, η απάντηση οφείλει να είναι αρνητική. Η ερώτηση δεν αφορά μόνον εάν υπήρξαν παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας για την αντιπλημμυρική προστασία, όπου αυτές ήσαν απαραίτητες. Κυριότερα, αφορά στο στοιχειώδες. Σε αυτό το οποίο άπτεται της καθημερινότητας και εντοπίζεται στους απλούς καθαρισμούς φρεατίων. Ακόμη και εκεί, λοιπόν, εάν κρίνουμε από την ένταση των χθεσινών προβλημάτων, η τοπική αυτοδιοίκηση μετρήθηκε -ιδίως της Αττικής – και βρέθηκε ελλιποβαρής

Υπ’ αυτό το πρίσμα, καταλογισμός ευθυνών, πέραν της ανά τετραετίας ψήφου των εκλογέων, θα υπάρξει; Θα λογοδοτήσει κανείς για τα δεινά που υπέστησαν και συνεχίζουν να βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας;

Διότι η διαδικασία επίρριψης ευθυνών μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης που διεξήχθη χθες, εν μέσω καταιγίδας, ελάχιστα άγγιξε την ουσία του πράγματος και μάλλον τραυμάτισε ακόμη περισσότερο το ήδη τρωθέν επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Για την ακρίβεια, εν μέσω καιρικών συνθηκών ενδεχομένως πρωτόγνωρων και πάντως ακραίας έντασης, το πανελλήνιο παρακολούθησε χθες ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το οποίο ουδόλως χρήσιμο απεδείχθη για την αντιμετώπιση όσων βίωναν οι πολίτες. Αντίθετα, επέδρασε καταλυτικά στην περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι το αποκλειστικό σημείο ενδιαφέροντος των πολιτικών της χώρας είναι η αποδόμηση των εκάστοτε αντιπάλων τους. Ιδίως, δε, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Ωσάν να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα χθεσινά προβλήματα η κεντρική διοίκηση ή ωσάν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να μην κράτησε στα χέρια της την εξουσία σχεδόν επί πενταετία.

Εκτιμούν οι φίλτατοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τόσο βραχεία τη μνήμη των πολιτών, ώστε να ξεχνούν την εκδήλωση αντίστοιχων προβλημάτων και κατά τη δική τους διακυβέρνηση; Αντίστοιχα, πιστεύουν ότι οι όποιες αστοχίες ή παραλείψεις της παρούσας διακυβέρνησης θα μείνουν απαρατήρητες εκ μέρους των πολιτών;

Φίλτατοι, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη ή τη μνήμη των πολιτών. Εάν υπάρχει κάποιος υπόψη του οποίου πρέπει να τεθούν αυτές οι παραλείψεις, αυτός είναι ο αρμόδιος εισαγγελέας. Διότι πέραν της πολιτικής ευθύνης, η οποία αναλαμβάνεται ανά τετραετία, πρέπει να καταλογίζεται και η όποια... ποινική ή αστική. Διαχρονικά, δε.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v