Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις και το μεγάλο δίλημμα

Γιατί δεν «πείθει» ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που προσφέρει; Εντέλει, γιατί στέκει αδύναμος να καρπωθεί την όποια κυβερνητική φθορά παρατηρείται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις και το μεγάλο δίλημμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το ερώτημα υπάρχει στην πολιτική συζήτηση εδώ και μήνες: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να καρπωθεί την όποια οπισθοχώρηση καταγράφει στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα της ΝΔ;

Με άλλα λόγια, γιατί δεν μεταφράζει σε δημοσκοπικό κέρδος την όποια κυβερνητική φθορά;

Πρόκειται, βεβαίως, για ένα ερώτημα που δεν έχει επιχειρήσει να απαντήσει μέχρι στιγμής ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το οποίο, πλέον, τίθεται εκ των έσω της συγκεκριμένης παράταξης.

Συγκεκριμένα, τίθεται από το πολιτικό think tank Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, «τέκνον» της κυριότερης συνιστώσας του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήτοι, του πάλαι ποτέ Συνασπισμού.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκδοσης «Εκλογικές Τάσεις», στο τελευταίο της τεύχος (συνημμένο) το οποίο καταγράφει τις εξελίξεις της περιόδου από τον προηγούμενο Αύγουστο και αξιολογεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν έκτοτε το φως της δημοσιότητας, «... η πρόθεση ψήφου προς τη γαλάζια παράταξη καταγράφει απώλειες μεσοσταθμικά (-3,6%), ενώ οριακά σταθερός παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ (+0,5%)».

Σύμφωνα με τους ίδιους, καταγράφεται επίσης «μια προς τα κάτω τάση σύγκλισης των δύο μεγάλων κομμάτων, με τις απώλειες της πλειοψηφίας να είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγαλύτερες ή ταχύτερες από τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αν και οι συντάκτες της παραπάνω μελέτης (Κώστας Πουλάκης, Δανάη Κολτσίδα και η συνεργάτιδα Γεωργία Δούκα) δεν επιχειρούν μία επί της ουσίας απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα -εναποθέτοντας δικαίως τη σχετική αρμοδιότητα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-, σημειώνουν ότι οι παρόντες καιροί είναι μεταβατικοί και ότι «θα ευνοηθούν πολιτικά οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις τάσεις και, κυρίως, που έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε αυτές με προτάσεις». Εμμέσως, δηλαδή, εντοπίζουν είτε απουσία προτάσεων εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, είτε διατύπωση προτάσεων οι οποίες δεν συνοδεύονται από την αποδοχή ή εύνοια του εκλογικού σώματος.

Πρόκειται για συμπεράσματα τα οποία, αν και διατυπώνονται εδώ και καιρό στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της χώρας, δεν έχουν ακόμη απαντηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαφή ευκαιρία ως προς αυτό αποτελεί βεβαίως η έκφρασή τους από τη συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης.

Για την ακρίβεια, δυόμισι χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη κατορθώσει να απαντήσει πειστικά ως προς τα αίτια αυτής της εξέλιξης, περιοριζόμενος σε μία γενική άρνηση έναντι της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Ένα τμήμα, δε, αυτής της στάσης παρακολουθήσαμε ακόμη και χθες (και δίχως αμφιβολία θα δούμε και αργότερα σήμερα) επ’ αφορμή των ανακοινώσεων στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με την πανδημία, τις οποίες έσπευσε να σχολιάσει ήδη από χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.

Όπως κι αν έχει, το βασικό δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την ανάλυση που προσφέρουν φίλιες προς αυτόν δυνάμεις, αφορά στη δυνατότητά του να παρουσιάσει βιώσιμες και άρα πειστικές λύσεις / προτάσεις προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Αποτελεί, δε, στοιχείο μάλλον οξύμωρο, για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα, τυχόν αδυναμία του να προσεγγίσει τόσο την ουσία των αιτίων για τα οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία το 2019, όσο και πειστικών προτάσεων που θα του επιτρέψουν να τη διεκδικήσει εκ νέου, όποτε στηθούν ξανά κάλπες για αυτό τον σκοπό.

*Οι «Εκλογικές Τάσεις» δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v