Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πανδημία η «τσιγκουνιά» βλάπτει

Όχι μόνο θα πρέπει να κάνουν rapid test για να εισέλθουν σε καταστήματα εστίασης κατά τις γιορτές, αλλά θα πρέπει να το πληρώνουν οι ίδιοι. Ο λόγος για τους εμβολιασμένους πολίτες, τα δικαιώματα των οποίων θα προάσπιζε η κυβέρνηση… Η απόφαση βεβαίως εκκρεμεί.  

Στην πανδημία η «τσιγκουνιά» βλάπτει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καθημερινά σε ολόκληρη την επικράτεια ο ΕΟΔΥ διενεργεί χιλιάδες δωρεάν τεστ, στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού κρουσμάτων και διακρίβωσης της εξέλιξης της πανδημίας.

Για το πλήθος δε αυτών των τεστ επαίρεται η κυβέρνηση, θεωρώντας ως επιτυχία την αύξηση του αριθμού τους, έναντι όσων διενεργούνταν κατά την έναρξη της πανδημίας. Δίχως άλλο, πρόκειται για μία επιτυχία η οποία κατέστη εφικτή με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη (κατά κύριο λόγο, καλώς ή κακώς του ανεμβολίαστου).

Όσο περισσότερα τεστ διενεργούνται τόσο καλύτερα γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές αλλά και το ευρύ κοινό την πορεία των πραγμάτων, ώστε να προσδιορίσουν την περαιτέρω στρατηγική τους. Πλέον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής της υποχρέωσης διενέργειας rapid test και σε εμβολιασμένους που θα επισκεφτούν χώρους εστίασης κατά τη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν όντως επιβληθεί αυτή η υποχρέωση, το κόστος διενέργειας των τεστ θα βαρύνει τους πολίτες. 

Σήμερα, σε μία στιγμή κατά την οποία άπαντες συμφωνούν ότι βρισκόμαστε ενόψει της επέλασης της Όμικρον, μίας μετάλλαξης ξεκάθαρα περισσότερο μεταδοτικής από ό,τι η Δέλτα ή οι προγενέστερες, πώς εξηγείται το ενδεχόμενο εναπόθεσης του κόστους διενέργειας αυτών των τεστ στους πολίτες και δη τους εμβολιασμένους; Τι είδους «τσιγκουνιά» είναι αυτή και πώς προέκυψε, όταν δεκάδες χιλιάδες τεστ διενεργούνται καθημερινά δωρεάν σε εμβολιασμένους και μη πολίτες;

Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνει έτσι η κυβέρνηση προς όσους φρόντισαν να εμβολιαστούν, όταν ακόμη και πρόσφατα υποσχόταν ότι πλέον πρόκειται περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» και ότι για τους εμβολιασμένους υπάρχει η σταδιακή «επιστροφή στην κανονικότητα»;

Είναι προφανές ότι το απόλυτο κόστος ανά τεστ, το οποίο περιορίζεται κατά μέγιστο στα 10 ευρώ, δεν είναι το ζητούμενο εδώ. Είναι το μήνυμα που απευθύνεται προς τους πολίτες, στο πλαίσιο προώθησης της εμβολιαστικής προσπάθειας. Η ίδια η κυβέρνηση είχε επιλέξει την οδό της παροχής κινήτρων προς εμβολιασμό. Σήμερα, που υπάρχει προ των πυλών μία ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, γιατί κάνει πίσω από αυτή την πολιτική;

Ως προς το άδικο ή μη του πράγματος, ο κ. Οικονόμου, υποστήριξε χθες ότι «η δυναμική της Όμικρον και τα νέα δεδομένα που φέρνει ενδεχομένως μας αναγκάζει να πάρουμε τέτοια μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη και των εμβολιασμένων, μιας και είναι αχαρτογράφητη εν πολλοίς η καινούργια μετάλλαξη». Ουδείς διαφωνεί και μπράβο σας. Όταν βαρύνετε, όμως, τις πλάτες του κάθε εμβολιασμένου πολίτη με ένα υποχρεωτικό κόστος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε τόσο στον ίδιο όσο και στους υπολοίπους;

Αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον η κυβέρνηση θα επιβάλει τελικώς την υποχρεωτική διενέργεια rapid test για την είσοδο εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης κατά την περίοδο των εορτών, οφείλει να προσμετρήσει σε αυτή της την απόφαση το ενδεχόμενο τούτη να εκληφθεί ως υπαναχώρηση από τις προηγούμενες τοποθετήσεις της περί αποκατάστασης των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων.

Όσο κι αν ο εμβολιασμός αποτελεί προσωπική υπόθεση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, η υποχρέωση διενέργειας επί πληρωμή τεστ από εμβολιασμένους ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος σε καταστήματα εστίασης στα οποία σήμερα εισέρχονται απρόσκοπτα αποτελεί το λάθος μήνυμα.

Τόσο προς τους εμβολιασμένους όσο και προς τους ανεμβολίαστους και ιδίως προς αυτούς.

Προς τι η τσιγκουνιά της τελευταίας στιγμής;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v