Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίχως άλλοθι στην πυρκαγιά

Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ούτε «δεν ξέραμε», ούτε «δεν είχαμε χρήματα», ούτε «δεν προλάβαμε». Η γνώση, τα χρήματα και ο χρόνος για την αντιπυρική προετοιμασία της χώρας υπάρχουν. Θα αξιοποιηθούν;

Δίχως άλλοθι στην πυρκαγιά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ουδείς, πλέον, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζουμε. Οι καταστροφικές πυρκαγιές της χρονιάς που πέρασε έκαψαν στο διάβα τους, μαζί με φυσικό πλούτο ή κάθε λογής περιουσίες, και τη δυνατότητά μας να επικαλεστούμε άγνοια ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πλέον γνωρίζουμε ότι ακραία φυσικά φαινόμενα θα μας συντροφεύουν τα επόμενα χρόνια. Τόσο οι πυρκαγιές όσο και οι πλημμύρες που τις ακολουθούν. Κατά πόσον, όμως, έχουμε όντως πάρει το κατάλληλο μάθημα, από το περυσινό μας πάθημα, θα αποδειχθεί τους επόμενους μήνες. Όχι στο τέλος του επόμενου πενταμήνου, οπότε αρχίζει η αντιπυρική περίοδος αλλά έως τότε. Στη διάρκεια των πέντε μηνών που μας χωρίζουν από την έναρξη της συγκεκριμένης περιόδου.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η υποβολή αίτησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος Προστασίας των Δασών. Το ποσό θα διατεθεί για καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις / βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, σε σειρά περιοχών στην Αττική και την περιφέρεια. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα, που όμως, υπό το φως της γνώσης που έχουμε αποκομίσει, είναι σαφές ότι δεν επαρκεί έναντι του έργου που απαιτείται να γίνει.

Σύμφωνα με μελέτη του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είδε χθες το φως της δημοσιότηταςτο 2021 ήταν μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά στη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας. Για την ακρίβεια, οι περυσινές πυρκαγιές κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι η χείριστη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση του 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της πιο πρόσφατης οκταετίας (2013-2020), όπως σημειώνει η σχετική έκθεση, την οποία υπογράφουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος και Γ. Κύρος.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης ή οι όποιοι άλλοι πόροι έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, δεν υφίστανται δικαιολογίες έναντι του ενδεχομένου να βρεθούμε απροετοίμαστοι στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως αντίστοιχα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, από όπου έχει ήδη διαβεί η πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται, δε, για μία προσπάθεια η οποία δεν αφορά μόνο την κεντρική διοίκηση και την όποια προετοιμασία μπορεί να γίνει σε πτητικά ή άλλα πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό, αλλά κυριότερα την προετοιμασία που οφείλει να κάνει η κάθε περιφέρεια, ο κάθε δήμος και βεβαίως ο κάθε πολίτης που έχει στην ιδιοκτησία του ή στην επίβλεψή του καλλιεργούμενες ή δασικές εκτάσεις.

Οδεύοντας για ακόμη ένα καλοκαίρι ακραίων φαινομένων, υφίσταται διαδικασία εποπτείας και καταλογισμού ενδεχόμενων ευθυνών, εάν εντοπιστούν εκτάσεις που δεν έχουν καταλλήλως αποψιλωθεί, όπως υποχρεώνει η κείμενη νομοθεσία; Πέρυσι, δόθηκε εντολή προς τα κατά τόπους δασαρχεία να καταρτίσουν νέα αντιπυρικά σχέδια στα μέσα Μαΐου και οι καθαρισμοί δασικών εκτάσεων από «νεκρή» καύσιμη ύλη προχώρησαν, επιλεκτικά, για ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και της περιφέρειας. Εφέτος, θα περιμένουμε πάλι έως το παρά πέντε για την εκτέλεση αυτού του τιτάνιου έργου;

Εάν δεν υπάρξει μία νέα αντίληψη και συνειδητότητα, μία εκ βάθρων διαφοροποιημένη προσέγγιση στα ζητήματα αντιπυρικής προετοιμασίας και προετοιμασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, θα είμαστε εφεξής καταδικασμένοι να βιώνουμε καταστάσεις όπως η περυσινή, κάθε χρόνο. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v