Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκούπες, κόντρες και ουσία

Λίγες ημέρες μετά τη δημόσια κόντρα Μπακογιάννη - Θεοδωρικάκου για την παραβατικότητα στην Αθήνα και την απουσία αστυνόμευσης, διεξάγεται ευρεία επιχείρηση-σκούπα. Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει έτσι η Πολιτεία;

Σκούπες, κόντρες και ουσία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι επιχειρήσεις-σκούπα που διεξήγαγαν χθες αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη  αποτελούν, καταφανώς, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά συνάμα και την εξαίρεση στον κανόνα της παραβατικότητας που μαστίζει τα αστικά κέντρα και ειδικά την πρωτεύουσα.

Η αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη στην Αθήνα, δε, σημειώθηκε μόνον κατόπιν των σφοδρών και δημόσιων ενστάσεων που ήγειρε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση ως προς τα ζητήματα της παραβατικότητας στην πόλη και της έλλειψης αστυνόμευσης με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο.

Εάν, όμως, απαιτείται η εκδήλωση διαμαρτυριών και δη δημοσίων, εκ μέρους των δημοτικών Αρχών ώστε να κινητοποιηθούν οι διωκτικές αρχές, τότε για τι είδους συντεταγμένη πολιτεία μπορούμε να κάνουμε λόγο; Ως προς ποια νομοθεσία συντάσσονται οι αστυνομικές δυνάμεις του τόπου και η πολιτική τους ηγεσία, όταν απαιτείται η δημόσια διαμαρτυρία του Κ. Μπακογιάννη ώστε να αφυπνιστούν ως προς τα καθήκοντά τους;

Επιχειρήσεις όπως αυτές που διεξήχθησαν χθες και οι οποίες οδήγησαν σε δεκάδες προσαγωγές για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του παραεμπορίου, παραβιάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, παράνομης μετανάστευσης και άλλων, απαιτούνται διότι ο βαθμός της μόνιμης αστυνομικής δραστηριότητας στο κέντρο των πόλεων επιτρέπει την ανάπτυξη αυτών των φαινομένων.

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, η παραβατικότητα σε ορισμένα τμήματα του ιστορικού κέντρου στην Αθήνα αλλά και σε περιοχές πέριξ αυτού οργιάζει, καθιστώντας τες -εκ των πραγμάτων- απροσπέλαστες για τον τυχόν επισκέπτη ή περαστικό. Με απλά λόγια, στις περιοχές στις οποίες εισήλθαν χθες οι αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον στην Αθήνα, επικρατεί βία και ανομία, η οποία έχει εξοστρακίσει από αυτές τους παραδοσιακούς τους πληθυσμούς και φυσικά αποτρέπει επισκέψεις από τρίτους.

Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν οι διωκτικές αρχές όσα συμβαίνουν στους δρόμους πέριξ του Εθνικού Θεάτρου ή σε γειτονικές περιοχές; Εάν, δε, γνωρίζουν για την έκταση των φαινομένων παραβατικότητας που υφίστανται εκεί, όπως απέδειξε η χθεσινή επιχείρηση-σκούπα που πραγματοποίησαν, τότε προς τι η απουσία τους και η συνεπακόλουθη έλλειψη αστυνόμευσης κατά το λοιπό διάστημα; Προς τι η επικράτηση της ανομίας και η εικόνα ή οι επιπτώσεις που αυτή παράγει προς τους πολίτες της πόλης ή τους τυχόν ταξιδιώτες που θα τύχει, εκ παραδρομής ή εξ αγνοίας, να τις επισκεφθούν;

Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση προγραμματικών εξαγγελιών οι οποίες καθιστούσαν σαφή την πρόθεσή της να επαναφέρει όρους νόμου και τάξης στα αστικά κέντρα και βεβαίως στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή η δέσμευση, εκ των πραγμάτων και όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων διαπιστώνει κατά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παραμένει κενό γράμμα. Πρόκειται περί ενός σοβαρού σφάλματος, με κοινωνικά, πολιτικά και βεβαίως οικονομικά αποτελέσματα, το οποίο έστω και τώρα πρέπει να διορθωθεί.

Εντός του επόμενου δωδεκαμήνου η Νέα Δημοκρατία θα προσεγγίσει και πάλι το εκλογικό σώμα διεκδικώντας την προτίμησή του. Αναφορικά με την ύπαρξη συνθηκών ασφάλειας στις πόλεις τι προτίθεται να τους πει; Ως προς τι προτίθεται να δεσμευτεί; Τι θα υποσχεθεί, όταν ακόμη και τώρα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας αδυνατεί να αντιμετωπίσει γνωστά και χρονίζοντα προβλήματα του αστικού ιστού;

Μήπως έχει φθάσει ο καιρός για αλλαγή πολιτικής; 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v