Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φοροδιαφυγή, οι πελάτες και ο Μητσοτάκης

Η φοροδιαφυγή ήταν και παραμένει η κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας σε αυτόν τον τόπο. Περισσότερα έκαναν δε για την πάταξή της τα lockdowns και οι «αναγκαστικές» ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρά οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας. Γιατί;

Η φοροδιαφυγή, οι πελάτες και ο Μητσοτάκης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το περιέγραψε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και το επαναλαμβάνει, σχεδόν καθημερινά, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και ειδικά αυτήν που σχετίζεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα δείξει κατά πόσον είναι αποφασισμένη να τερματίσει μία από τις σημαντικότερες πτυχές του πελατειακού κράτους, το οποίο καταδυναστεύει αυτήν τη χώρα επί δεκαετίες.

Ενός «κράτους» το οποίο ουδεμία κυβέρνηση στη διάρκεια της μεταπολίτευσης επιχείρησε να αλλάξει και αντίθετα πολλές, όλων των αποχρώσεων, υπέθαλψαν με σειρά τρόπων, διαιωνίζοντας έτσι τη φοροδιαφυγή ως τη σημαντικότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στον τόπο μας.

Διότι, εντέλει, εάν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η εκλογική βάση του κάθε κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του παρόντος, αφορά μία μεγάλη μερίδα εξ όσων δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως, ώστε να στέκουν υπεράνω φορολόγησης και συνάμα να καρπώνονται τα κάθε λογής επιδόματα οικονομικής ενίσχυσης… των αδυνάμων. Τον λογαριασμό όλων αυτών, δε, κουβαλούν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που αδυνατούν να αποκρύψουν εισοδήματα οι μεν, περιουσία οι δε, ενώ πέφτουν στην παγίδα των εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία τους αποκλείουν από κάθε είδους ενίσχυση.

«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους», είπε πρόσφατα ο Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζει για τις αρχές του 2024 το οικονομικό επιτελείο. Όπως πρόσθεσε, πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό».

Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η υποχρεωτικότητα του MyData, οι διασταυρώσεις, ο περαιτέρω περιορισμός των μετρητών και άλλα τινά έχουν προαναγγελθεί ως εργαλεία πάταξης της φοροδιαφυγής και ειδικά αυτής που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Όμως, στην πραγματικότητα, η εικόνα γύρω από τα ακριβή μέτρα που θα ληφθούν, παραμένει ακόμη θολή. Ο λόγος απλός και μας τον εκμυστηρεύτηκε ο φίλτατος κ. Θεοχάρης, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ: «Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις προτάσεις, γιατί δεν έχουν υπάρξει και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο….».

Όμως όσο η κυβέρνηση «μελετά» το ζήτημα, όσο καθυστερεί να καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο αφενός θα παρέχει κίνητρα στο ευρύ κοινό να ζητά αποδείξεις, αφετέρου, θα τιμωρεί αυστηρά τη φοροδιαφυγή, τόσο θα διαιωνίζεται το «κακό». Τόσο θα διαιωνίζεται το αίσθημα απουσίας φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο, το οποίο συμμερίζονται εκατομμύρια συμπολιτών μας, εντείνοντας έτσι τάσεις φοροαποφυγής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται ακόμη στην αρχή της δεύτερης θητείας της και δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, παρά τις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες υπήρξε και συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν.

Το πελατειακό κράτος δεν αφορά μόνο διορισμούς ημετέρων ή παροχή εκδουλεύσεων έναντι ψήφων. Αφορά και τις εκλογικές βάσεις των κομμάτων, όπως η ΝΔ, που κρατούν τα ηνία της χώρας. Με αυτές είναι διατεθειμένος να τα βάλει ο κ. Μητσοτάκης;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v