Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σπίθα που θα φέρει την καταστροφή

Από τα Στενά του Ορμούζ έως τις ακτές της Μεσογείου η Μέση Ανατολή αποτελεί μία πραγματική πυριτιδαποθήκη. Η σπίθα που θα οδηγήσει στην έκρηξή της θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε ένα «ατύχημα». Τα παραδείγματα είναι ήδη πολλά…

Η σπίθα που θα φέρει την καταστροφή

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πριν από ακριβώς 4 χρόνια, στις 3 Ιανουαρίου του 2020, ο παντοδύναμος σκιώδης διοικητής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, έπεφτε νεκρός πλησίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης, από πλήγμα αμερικανικού drone, κατ’ εντολήν του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τράμπ.

Μεταξύ των αντιποίνων που σχεδίαζε τότε το Ιράν, κατά των ΗΠΑ, αλλά δεν υλοποίησε, ήταν και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, διαμέσου των οποίων διέρχεται περί το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται από την ποντοπόρο ναυτιλία και το 12% έως και 20% του παγκόσμιου διαμετακομιστικού εμπορίου, γεγονός που δημιουργούσε ανησυχίες για γενικότερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η Μέση Ανατολή ήδη φλέγεται και τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν πεδίο αψιμαχιών μεταξύ δυνάμεων της Υεμένης και συμμαχικού στόλου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, που έχει αναλάβει την προστασία της ποντοπόρου ναυτιλίας. Στόλου στον οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, με μία φρεγάτα του ΠΝ. 

Από τη Γάζα στην οποία εξακολουθούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χαμάς, στον απόηχο του αποτρόπαιου εγκλήματος της 7ης Οκτωβρίου στα εδάφη του Ισραήλ, έως την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην διάρκεια της τελετής μνήμης του Σουλεϊμανί στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 84 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 248, αλλά και τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, από αεροπορικό πλήγμα των ισραηλινών στη Βηρυτό, η Μέση Ανατολή αποτελεί σήμερα, κυριολεκτικά, μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Αν και την ευθύνη του πλήγματος στο Ιράν ανέλαβε χθες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παραμένουν στο στόχαστρο του Ιράν, αλλά και “αντιπροσώπων” του, ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων της περιοχής, στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Μία και μόνον “σπίθα”, ακόμη και από ενέργεια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “ατύχημα”, θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, με ευλόγως, απρόβλεπτες επιπτώσεις για την υφήλιο.

Αν και σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρέντ κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εκτοξευτεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, έως και τα 150 δολ. το βαρέλι. Ήδη ο αριθμός των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που αποφεύγουν τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας ανεβαίνει και χθες αριθμούσε τις 18, καθώς επιλέγουν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, ενώνοντας εμπορικά Ανατολή και Δύση. Γεγονός το οποίο αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στα επίπεδα τιμών, δίνοντας νέα ώθηση στον πληθωρισμό, εν μέσω ήδη αυξημένων επιτοκίων εκ μέρους των κυριότερων κεντρικών τραπεζών, παγκοσμίως.

Οι οικονομικές επιπτώσεις, δε, αυτής της πιθανής γενίκευσης της σύρραξης στην Μ. Ανατολή αποτελούν, ευλόγως, μόνον ένα μικρό μέρος των ευρύτερων επιπτώσεων που θα μπορούσαν να υπάρξουν, σε ενδεχόμενη εμπλοκή περισσοτέρων κρατών ή και υπερδυνάμεων σε αυτήν την σύγκρουση.

Ευλόγως, ουδείς, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, εμφανίζεται να επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Όμως, ενίοτε, οι εξελίξεις αποκτούν την δική τους δυναμική, η οποία δύσκολα αντιστρέφεται.

Ήδη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στην οποία αναμένεται ότι θα συμπεριλάβει και επισκέψεις στην Τουρκία αλλά και την Ελλάδα, στο πλαίσιο αποτροπής δυσμενέστερων εξελίξεων.

Όμως, ευλόγως, τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v