Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πυρκαγιές, οι νόμοι και το αμέριμνο κράτος

Θεσπίζουν βαριά πρόστιμα για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους από χόρτα, αλλά το κρατούν, περίπου, «μυστικό». Όλα αυτά, δε, μία ανάσα πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου...

Οι πυρκαγιές, οι νόμοι και το αμέριμνο κράτος

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Θέλουν να φαίνονται ότι κάνουν έργο αλλά αυτό το έργο είναι τελείως στον αέρα.

Θεσπίζει η Πολιτεία, τον περασμένο Δεκέμβριο, το «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών», στο οποίο οφείλουν να καταθέτουν, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους από χόρτα και λοιπή νεκρή καύσιμη ύλη, χιλιάδες ιδιοκτήτες, μισθωτές ή επικαρπωτές εκτάσεων αυτού του είδους, ανά την επικράτεια.

Για την ακρίβεια, το Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, όπως εμφανίζεται η πλήρης ονομασία του στο Άρθρο 31 του Νόμου 5075/2023, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 13/12/2023, προβλέπεται να λειτουργεί στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αντίστοιχα, προβλέπεται βαρύ πρόστιμο, ύψους 1.000 ευρώ, για όσους δεν καταθέσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση εντός της προθεσμίας της 30ής Απριλίου, κάθε έτους.

Όμως, μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας για εφέτος, όχι μόνον το Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών είναι… άφαντο αλλά και ουδεμία περαιτέρω πληροφόρηση περί αυτού έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ούτε η μέθοδος υποβολής έχει διευκρινιστεί, δηλαδή, εάν θα μπορεί να είναι με φυσική παρουσία ή ηλεκτρονικά ή έστω... δι’ αλληλογραφίας, ούτε έχει δημοσιοποιηθεί ευρέως η ύπαρξη αυτής της υποχρέωσης για τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία, μολονότι, εκ των πραγμάτων, τούτη αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αφορά: «ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

  1. σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  2. σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  3. σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
  4. εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα…».

Μολονότι επίκληση άγνοιας νόμου δεν είναι δεκτή ενώπιον του δικαστηρίου, πόσο ενδιαφέρθηκε η Πολιτεία και ο φίλτατος κ. Β. Κικίλιας, αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να ενημερώσει αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο για την υποχρέωσή τους αλλά και για την «καμπάνα» ύψους χιλίων ευρώ που θα τους επιβληθεί, εάν δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και δεν… ενημερώσουν στη συνέχεια για αυτό το γεγονός το Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, ασχέτως εάν αυτό έχει συσταθεί ή όχι…

Φίλτατοι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία της Πολιτείας έναντι των πυρκαγιών που συνοδεύουν την κλιματική κρίση και ταλανίζουν, συστηματικά πλέον, τον τόπο μας κάθε καλοκαίρι αλλά και σημαντικό τμήμα του υπόλοιπου έτους. Καμία δικαιολογία δεν χωρά όταν ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα και όταν ήδη από την αρχή του έτους έχουν γίνει περισσότερες από 20 συλλήψεις για εμπρησμούς, είτε από αμέλεια είτε εκ προθέσεως.

Κυριότερα, δε, δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί και κινήσεις σκοπιμότητας με στόχο την επίδειξη έργου, όταν αυτό δεν έχει -τουλάχιστον ακόμη- γίνει.

Μολονότι το παραπάνω μέτρο είναι απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτε οι κατά τόπους ΟΤΑ είναι ακόμη ενήμεροι για τα διαδικαστικά της λειτουργίας του -καθώς θεσπίζεται και η υποχρέωσή τους να καθαρίζουν τα οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες-, ούτε οι ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, ούτε καλά καλά έχει εκδοθεί ένα ενημερωτικό σημείωμα από το ίδιο το Υπουργείο για την ενημέρωση των πολιτών.

Όλα αυτά, μία ανάσα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου… Ας μην «ψαχνόμαστε» μετά, λοιπόν, για τα πώς και τα γιατί…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v