Lavipharm: Το στοίχημα της φαιντανύλης

Αποδόσεις από το 2008 και μετά αναμένει ο όμιλος Lavipharm σε ό,τι αφορά το καινοτόμο διαδερμικό προϊόν φαιντανύλης. Παράλληλα επιχειρεί την αύξηση των μεριδίων του στην αγορά φαρμάκου αλλά και την άμεση χρηματοοικονομική αναδιάρθρωσή του. Τα σενάρια για τις πωλήσεις αλλά και για το σύνολο της πορείας της αμερικανικής θυγατρικής.

Lavipharm: Το στοίχημα της φαιντανύλης
της Πέννυς Κούτρα

Αποδόσεις από το 2008 και μετά αναμένει ο όμιλος Lavipharm σε ό,τι αφορά το καινοτόμο διαδερμικό προϊόν φαιντανύλης. Παράλληλα επιχειρεί την αύξηση των μεριδίων του στην αγορά φαρμάκου αλλά και την άμεση χρηματοοικονομική αναδιάρθρωσή του.

Ειδικότερα, ο όμιλος προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά κατά 37 εκατ. ευρώ, με τη διανομή 3 νέων μετοχών για κάθε 10 παλαιές στην τιμή των 3,20 ευρώ ανά μετοχή, η οποία θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ομίλου κατά 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τελικές εγκρίσεις αναμένονται μετά το καλοκαίρι και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι επιδιώκεται η εξόφληση δανείου ετήσιας διάρκειας, το οποίο συνήφθη με επαχθείς όρους (διψήφιο επιτόκιο) και επιβαρύνει σημαντικά τα χρηματοοικονομικά κόστη του ομίλου. Επιπλέον, μόνο το α΄ τρίμηνο του 2007 επιβαρύνθηκε με κόστη 2 εκατ. ευρώ από τόκους δανείων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι βραχυπρόθεσμα.

Πέραν των παραπάνω προσπαθειών, ο όμιλος επιχειρεί να βελτιώσει το μικτό περιθώριό του στρεφόμενος σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης απόδοσης.

Ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2007 o ενοποιημένος κύκλος εργασιών, ο οποίος ανήλθε στα 62,6 εκατ. ευρώ από 53,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσίασε αύξηση κατά 17,8%. Tα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν στα 6,2 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 34,2%, ενώ η οργανική κερδοφορία (EBIT) ενισχύθηκε κατά 45,4% φθάνοντας στα 4,8 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αύξηση παρουσίασαν όμως και τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,7 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιβαρύνοντας την καθαρή κερδοφορία.

Οι αποδόσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου Lavipharm, το διαδερμικό προϊόν της φαιντανύλης κατά του ισχυρού πόνου θα αρχίσει να κυκλοφορεί εντός του Ιουλίου στην ελληνική αγορά, εφόσον έχει αδειοδοτηθεί, ενώ ήδη προετοιμάζεται η επίσημη κυκλοφορία του στις ΗΠΑ, πιθανότατα στα τέλη του 2007 ή στις αρχές του 2008.

Ο όμιλος έχει συνάψει ήδη σχετική συμφωνία διανομής και διαθέτει παραγγελίες 43 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξυπηρετηθούν από το ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την εταιρεία Dava για τη διανομή και το marketing του προϊόντος στις ΗΠΑ προβλέπει έσοδα 60% επί των πωλήσεων για τον όμιλο Lavipharm. Ειδικότερα, ο όμιλος θα πουλά το διαδερμικό φαιντανύλης ex-factory χωρίς επιπλέον κόστη, αλλά θα εισπράττει το 60% επί της τιμής πώλησης κάθε μονάδας του προϊόντος.

Τα σενάρια για τις πωλήσεις

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται ο όμιλος, το διαδερμικό προϊόν διεκδικεί μερίδιο 10% - 25% της αμερικανικής αγοράς, η οποία υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ, καθώς ως generic (γενόσημο) έχει να ανταγωνιστεί ακόμη τρία αντίστοιχα προϊόντα.

Στην περίπτωση που το προϊόν κατακτήσει το 10% της αγοράς των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι θα εισφέρει πωλήσεις 33 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 20 εκατ. ευρώ στον όμιλο Lavipharm.

Με βάση το ”ενδιάμεσο” σενάριο κατάκτησης μεριδίου 20% της αγοράς, εκτιμάται ότι η φαιντανύλη θα αποδώσει τζίρο 66 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 40 εκατ. ευρώ, ενώ, τέλος, η πραγματοποίηση της πιο αισιόδοξης πρόβλεψης για την κατάκτηση μεριδίου 25% στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επιφέρει πωλήσεις 83 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 50 εκατ. ευρώ.

Πέραν των ΗΠΑ, ο όμιλος έχει συνάψει ήδη συμφωνίες για την προώθηση του προϊόντος στον Καναδά και στην Ε.Ε., ενώ με βάση τις εκτιμήσεις η φαιντανύλη αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ε.Ε. σταδιακά από τα τέλη του 2007 ή τις αρχές του 2008.

Το συνολικό μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκου υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ και ο όμιλος βάσει του περιορισμένου ανταγωνισμού (κυκλοφορούν λιγότερα σκευάσματα) αναμένει την κατάκτηση μεριδίου της τάξης του 15% - 20%.

Οι εκτιμήσεις

Πέρα από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σκευάσματος, ο όμιλος διατυπώνει θετικές εκτιμήσεις για τη συνολική πορεία της αμερικανικής θυγατρικής η οποία αναπτύσσει σειρά από προϊόντα (κυρίως μη συνταγογραφούμενα αυτήν την περίοδο) και διατηρεί την πρόθεσή του για ανεξάρτητη εισαγωγή της Lavipharm Corp. σε ξένη χρηματιστηριακή αγορά.

Σημειώνεται δε ότι ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Θ. Λαβίδας, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων της μητρικής δήλωσε πως η σημερινή αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής, η οποία διενεργήθηκε από ανεξάρτητο ελεγκτή, αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ πριν από περίπου δύο χρόνια.

Εκτός από το προϊόν αιχμής της φαιντανύλης, ο όμιλος επιδιώκει τη σταθερή ανάπτυξη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του. Εκτιμά δε ότι το 2008 ο τζίρος από την πώληση ίδιας παραγωγής φαρμάκων θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος του τομέα το 2006.

Για το 2007 ο όμιλος Lavipharm έχει διατυπώσει ενοποιημένη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αναμένει πωλήσεις ύψους 290 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 40 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της εταιρείας κάνει λόγο για πωλήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ το 2010, οπότε θα έχουν αποδώσει οι επενδύσεις στα νέα ιδιοπαραγόμενα φάρμακα αλλά και το επίθεμα φαιντανύλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v