Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tesla: Τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο αμερικανικό short bet

Παιχνίδι δισεκατομμυρίων παίζεται στη μετοχή της Tesla της οποίας το 34% του μετοχικού κεφαλαίου είναι σορταρισμένο. Πώς άλλαξε τα δεδομένα το επίμαχο tweet του Elon Musk. H εμπλοκή της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Tesla: Τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο αμερικανικό short bet

Με 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια τοποθετημένα short στη μετοχή της Tesla, το tweet του Elon Musk για την πρόθεση του να βγάλει από το Nasdaq την εταιρεία σε τιμή 420 δολάρια ανά μετοχή, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο, έστειλε την τιμή 8% υψηλότερα.

Το premium που ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ο Musk ήταν 15%. Το χτύπημα στους short ήταν πολύ ισχυρό αφού π.χ. στο υψηλό που πραγματοποίησε η μετοχή στα 380 δολάρια περίπου, η αξία των θέσεων των shorts σημείωνε πτώση 1,49 δισ. δολάρια, οι απώλειες των short παικτών τον Αύγουστο ανέρχονται στα 3 δισ. δολάρια, ενώ οι ετήσιες απώλειες (σε αξία) διαμορφώνονται σε 3,2 δισ. δολάρια. Οι δε απώλιες των θέσεων από το 2016 διαμορφώνονται σε 6,6 δισ. δολάρια!

Η Tesla εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη short θέση στην αμερικανική μετοχική αγορά, αφού 34,7 εκατ. μετοχές ή 27% του μετοχικού της κεφαλαίου είναι σορταρισμένες. Ακόμη και με την τιμή των μετοχών της Tesla αυξημένη κατά 18% το 2018, οι short θέσεις έχουν αυξηθεί κατά 4,6 εκατομμύρια μετοχές ή +15% και οι συνολικές short θέσεις αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. δολάρια ή +22% το 2018.

Παραδόξως, με την τιμή των μετοχών της Tesla στο +29% μετά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, οι short θέσεις δεν μειώθηκαν αισθητά, παρά μόλις 316 χιλ. μετοχές ή λιγότερο από 1%. Ακόμα και μετά την απώλεια πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε απώλειες τον Αύγουστο, οι short έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους.

Εάν ο Elon Musk καταφέρει να βγάλει την Tesla από το Nasdaq στα 420 δολάρια μετοχή, θα μπορούσαμε να δούμε ένα πολύ απότομο short squeeze στη μετοχή της. Εάν η αγορά πιστέψει ότι η χρηματοδότηση υπάρχει και οι πιθανότητες εξαγοράς είναι υψηλές, θα πρέπει να δούμε σύντομα την κάλυψη των short θέσεων, γεγονός που θα οδηγήσει την τιμή των μετοχών της Tesla βίαια υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πωλητές θα προσπαθούν να κλείσουν τις θέσεις τους σε χαμηλότερη τιμή από τα 420 δολάρια.

Εκτός από την εθελούσια μείωση των θέσεων τους πριν από την πιθανή έξοδο της εταιρείας, οι short ενδέχεται επίσης να εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους λόγω των margin calls.  Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι short θα οδηγήσουν το ράλι στα 420 δολάρια, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται απώλειες από το Αύγουστο. Αν η Tesla φτάσει στα 420 δολάρια ανά μετοχή και οι short μετοχές παραμένουν σταθερές, οι απώλειες από το Αύγουστο θα είναι 4,3 δισ. δολάρια, το 2018 οι ετήσιες απώλειες θα είναι 4,45 δισ. δολάρια και ζημίες από το 2016 θα είναι 7,8 δισ. δολάρια.

Η συνέχεια πάντως δείχνει αμφίρροπη αφού ο CEO Musk όχι μόνο δεν έχει πείσει για τη χρηματοδότηση αλλά και η SEC (αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς) εξετάζει το tweet του Musk. Αν η δήλωση ήταν ψευδής ή παραπλανητική, θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη για εξαπάτηση επενδυτών και χειραγώγηση της μετοχής. Η τιμή πάντως της μετοχής κινείται χαμηλότερα από τα 360 δολάρια, κρατώντας short και long σε «επί ποδός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v