Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό της «πολιτισμικής καθαρότητας»

Ερχεται νέος κύκλος αυστηρών ρυθμίσεων για εταιρείες στρατηγικής σημασίας. Πώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Γιατί αναμένεται να ενταθεί η κόντρα με τις ΗΠΑ. Οι λεπτές ισορροπίες στο Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό της «πολιτισμικής καθαρότητας»

Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το Πεκίνο για την επιβολή πιο αυστηρών ρυθμίσεων θα δημιουργήσει αναταράξεις σε ολόκληρους οικονομικούς τομείς, στις επιχειρήσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών και στις εφοδιαστικές αλυσίδες που βασίζονται σε κινεζικές εταιρείες οι οποίες βρίσκονται υπό εποπτικό έλεγχο.

To Πεκίνο θα προσθέσει περισσότερους τομείς της οικονομίας στην καμπάνια πολιτισμικής καθαρότητας, η οποία έχει ήδη απαγορεύσει φροντιστηριακά μαθήματα και έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις βιομηχανίες της ψυχαγωγίας και την ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επιπρόσθετες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στον δανεισμό και στα προσωπικά δεδομένα θα αυξήσουν το κόστος συμμόρφωσης με τους κανονισμούς σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η Κίνα θα επεκτείνει επίσης την πρακτική να στέλνει στις εταιρείες σήμα για το τι προϊόντα να αγοράσουν και να λέει στους καταναλωτές ποια προϊόντα να αποφύγουν.

Αν και το Πεκίνο θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις μέσω της επίσημης ρητορικής του καθεστώτος και μέσω μεταρρυθμίσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές σε μέρη όπως η Σεντζέν, οι ρυθμίσεις θα αυστηροποιηθούν, η γραφειοκρατία θα αυξηθεί και θα ισχυροποιηθούν οι άγραφοι κανόνες όσον αφορά το περιεχόμενο των προϊόντων και την εταιρική συμπεριφορά.

Oι ρυθμίσεις αυτές θα εστιάσουν στην υπαγωγή των ψηφιακών δεδομένων στους νόμους του κινεζικού κράτους, την προστασία της ιδιωτικότητας και την πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα, αυξάνοντας την επιρροή του Πεκίνου στις ιδιωτικές επενδύσεις στην τεχνολογία και στο R&D. Στις στρατηγικές βιομηχανίες της Κίνας -συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, των νέων πηγών ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών-, οι κινεζικές εταιρείες θα αποκτήσουν προτεραιότητα έναντι των ξένων για την εξασφάλιση συμβολαίων σε τομείς με ώριμους εγχώριους ανταγωνιστές.

Βαθαίνουν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα μειώσουν τα περιθώρια διμερούς συνεργασίας σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας του κορωνοϊού και του εμπορίου. Το Πεκίνο θα συνεχίσει να κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις διμερείς εντάσεις και να μην είναι συνεργάσιμο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ωσότου ο Λευκός Οίκος υιοθετήσει πιο ήπια στάση.

Η Ουάσιγκτον θα παραμείνει επιθετική απέναντι στην Κίνα, μια θέση που απολαμβάνει στήριξης και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο, και θα συνεχίσει να δίνει έμφαση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ, την περιφερειακή ασφάλεια στην Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και στη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας στην προέλευση του κορωνοϊού, πιέζοντας παράλληλα την Κίνα για πιο ισχυρές δεσμεύσεις στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Οποιαδήποτε υψηλόβαθμη διμερής συνάντηση το τέταρτο τρίμηνο πιθανότατα θα στερείται ουσίας, θα χαρακτηρίζεται από καταγγελτική γλώσσα και διπλωματική κωλυσιεργία.

Οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Νοέμβριο -οι οποίες θα ενισχύσουν την ενότητα ενόψει της έναρξης της τρίτης θητείας του Σι Τζινπίνγκ- και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2022, με τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ, καθιστούν την έκβαση αυτή ακόμα πιο πιθανή.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις θα δουν αυτή την έλλειψη συνεργασίας ως τη νέα κανονικότητα. Εν τω μεταξύ, η έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα πιθανότατα θα εστιάσει στη διατήρηση του εμπορικού ανταγωνισμού σε περισσότερους τομείς. Καθώς λήγει η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας στο τέλος του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενότητα 301 για τη διερεύνηση των κινεζικών επιδοτήσεων στρατηγικών βιομηχανιών για να επεκτείνει τους δασμούς ή να ανταλλάξει τους υφιστάμενους δασμούς με κάποιους λιγότερο επιβλαβείς για τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ.

H Kίνα θα αυξήσει τoν πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του Χονγκ Κονγκ

Το Πεκίνο θα βαθύνει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς του Χονγκ Κονγκ με την ενδοχώρα, ενώ θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ελκυστικότητά του για τους ξένους επενδυτές. Στις 19 Δεκεμβρίου, οι εκλογές του Νομοθετικού Συμβουλίου θα βγάλουν ένα καθαρά φιλοκινεζικό αποτέλεσμα, καθώς οι συνεχιζόμενες δίκες κατά των ακτιβιστών θα παρακινήσουν περισσότερους να αποχωρήσουν από την πολιτική ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αν και αυτή η πολιτική καταστολή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κάποιες λιγοστές επιθέσεις με εκρηκτικά ή μαχαίρι, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν μεγάλες αναταραχές από διαδηλώσεις και βίαιες αντιδράσεις της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο θα συνεχίσει να βαθαίνει τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς του με τις γειτονικές μεγαλουπόλεις της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου Γκουανγκντόνγκ, Χονγκ Κονγκ-Μακάου, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τις επενδυτικές ροές ανάμεσα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αν και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω ανησυχιών για την υποβάθμιση του κύρους της περιοχής ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Το Πεκίνο θα επιβραδύνει την επιβολή των κινεζικών νόμων στον Χονγκ Κονγκ, όπως του πρόσφατου νόμου ενάντια στις ξένες κυρώσεις και πρόσφατους νόμους για την κυβερνοασφάλεια και το διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους στο εξωτερικό σχετικά με τη σταδιακή διάβρωση της νομικής και ρυθμιστικής ανεξαρτησίας της περιοχής.

Νόμοι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ που στηρίζουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από το Χονγκ Κονγκ και καταδικάζουν το Πεκίνο για την καταστολή δημοκρατικών δραστηριοτήτων θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στις εμπορικές, διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις με την Κίνα.

Επιπλοκές στις ασιατικές εφοδιαστικές αλυσίδες

Ενώ οι διαταραχές στην εργοστασιακή παραγωγή στη Νοτιοανατολική Ασία μπορεί να αναγκάσουν κάποιες πολυεθνικές εταιρείες να επαναξιολογήσουν τις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντικό ρεύμα μετεγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων. Κάποιες εταιρείες που έχουν υπερβολική έκθεση στο Βιετνάμ και στη Μαλαισία (όπου επιπλοκές στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ιδιαίτερα σοβαρές) μπορούν να αποφασίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, η αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων και το ενδεχόμενο νέων πανδημικών κυμάτων λόγω μεταλλάξεων, θα περιορίσει τα οφέλη από τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων για τις περισσότερες εταιρείες κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Επιπλέον, παράγοντες όπως η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κίνα και σημαντικές τοπικές αποκλίσεις στο εργατικό κόστος και στις παραγωγικές ικανότητες σημαίνουν ότι η μετεγκατάσταση εργοστασίων σε μεγάλη κλίμακα δεν θα ήταν συμφέρουσα ακόμα και αν αποδυναμωνόταν η πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v