Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stratfor: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «σκοτώνει» τις ρωσικές εξαγωγές όπλων

Τρεις βασικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει τις ρωσικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων να γκρεμίζονται. Γιατί το αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Stratfor: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «σκοτώνει» τις ρωσικές εξαγωγές όπλων

Η κυριαρχία της Ρωσίας ως παγκόσμιος εξαγωγέας όπλων πιθανότατα θα συνεχίσει να περιορίζεται ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αποδυναμώνει ένα κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες για άλλα κράτη να ενισχύσουν τις δικές τους βιομηχανίες παραγωγής όπλων.

Η ανάγκη να αναπληρώσει η Ρωσία τις απώλειες στο ουκρανικό μέτωπο, οι αμφιβολίες για την απόδοση των όπλων της και η μείωση των πωλήσεων στην Ινδία έχουν οδηγήσει τις ρωσικές εξαγωγές όπλων να γκρεμίζονται καθώς περνούν τα χρόνια. Και τα πρόσφατα σημάδια δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Στις 5 Ιουνίου, η Ινδία και οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν έναν οδικό χάρτη για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών τα επόμενα χρόνια, που θα ενισχύσει σημαντικά το κίνητρο της Ινδίας να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων και έτσι να μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή της από τα ρωσικά όπλα.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) νωρίτερα φέτος, η οποία αποκάλυψε ότι το μερίδιο της Ρωσίας στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων (σε όρους πραγματικών παραδόσεων μεγάλων όπλων σε αντίθεση με τις ανακοινωμένες συμφωνίες) μειώθηκε από 22% το 2013-17 σε 16% το 2018-22 — κυρίως επειδή η Ινδία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων, εισήγαγε 37% λιγότερα όπλα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις 5 Ιουνίου, το Nikkei Asia ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία επαναγοράζει εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένων tank optics) που είχε αποστείλει προηγουμένως στην Ινδία και άλλους βασικούς συμμάχους, όπως η Μιανμάρ, αντί να πραγματοποιήσει νέες παραδόσεις όπλων σε αυτές τις χώρες, καθώς η Μόσχα αγωνίζεται να αντικαταστήσει τον οπλισμό που έχασε στην Ουκρανία.

* Η έκθεση SIPRI, η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου, διαπίστωσε ότι η Ρωσία παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ μεταξύ 2018 και 2022, αλλά παράλληλα η απόσταση με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε.

* Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία βασίζεται σε παραδόσεις όπλων από στενούς συμμάχους για να ξεπεράσει το έλλειμμα στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Λευκορωσία, για παράδειγμα, φέρεται να έστειλε πάνω από 100.000 τόνους πυρομαχικών στη Ρωσία τον πρώτο χρόνο της εισβολής. Τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία εξαρτώνται επίσης όλο και περισσότερο από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά – υπογραμμίζοντας περαιτέρω την αποτυχία της εγχώριας βιομηχανίας όπλων να καλύψει τις ανάγκες της Ρωσίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

* Τον Μάρτιο, Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αναμένουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf, των στρατιωτικών μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17, των φρεγατών stealth κλάσης Grigorovich, ακόμη και των επιθετικών τουφεκιών Kalashnikov AK.

Η ανάγκη της Ρωσίας να αναπληρώσει τις απώλειες στην Ουκρανία, μαζί με αρκετούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται και δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον πόλεμο, τροφοδοτούν την παρακμή της ως παγκόσμιος εξαγωγέας όπλων. Σύμφωνα με μια ανάλυση που διεξήχθη από τον ολλανδικό ιστότοπο Oryx, η Ρωσία έχει χάσει περίπου 10.600 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.000 τανκς, από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πράγματι, το αυξανόμενο έλλειμμα σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού είναι πιθανότατα ένας σημαντικός λόγος που η Ρωσία δεν έχει μέχρι στιγμής κηρύξει άλλη πολεμική επίθεση μεγάλης κλίμακας, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν απείλησε πρόσφατα να το κάνει. Όμως, ενώ είναι σημαντική, η ανάγκη της Ρωσίας να αντικαταστήσει αυτόν τον κατεστραμμένο εξοπλισμό, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που πιθανόν να συμβάλλουν στη μείωση του μεριδίου της χώρας στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Πρώτον, η δυσκολία του ρωσικού στρατού να νικήσει, παρά το γεγονός ότι έχει σημαντικό μέγεθος και πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού έναντι της Ουκρανίας, έχει τροφοδοτήσει την αντίληψη ότι ορισμένοι εξοπλισμοί και οπλικά συστήματα που κατασκευάζει η Μόσχα δεν έχουν αποδώσει στο πεδίο της μάχης, κάτι που πιθανότατα πλήττει την αξιοπιστία και τη ζήτηση για αυτά τα ρωσικά εξοπλιστικά προϊόντα.

Πολύ νωρίτερα

Ωστόσο, η κυριαρχία της Ρωσίας ως παγκόσμιος παραγωγός όπλων άρχισε να διαβρώνεται πολύ πριν αποφασίσει η Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους δύο κορυφαίους αγοραστές όπλων της Ρωσίας: την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας άρχισαν να μειώνονται το 2019 και είχαν ήδη υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το 2011, την καλύτερη χρονιά για τη βιομηχανία όπλων της Ρωσίας. Ο σημαντικότερος λόγος για αυτό ήταν οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Ινδίας και της Κίνας να μειώσουν την εξάρτηση των στρατευμάτων τους από ξένο εξοπλισμό χτίζοντας πιο ισχυρές εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες - μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί (αν όχι επιταχυνθεί) τις επόμενες 10ετίες.

Η απώλεια αυτών των δύο βασικών αγορών σημαίνει ότι η Ρωσία χάνει μερίδιο αγοράς που πιθανότατα δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Το 2017, οι ΗΠΑ άρχισαν, επίσης, να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα πραγματοποιεί μια «σημαντική συναλλαγή» με Ρώσους κατασκευαστές όπλων βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), ο οποίος βοήθησε στην υποχώρηση των ρωσικών πωλήσεων όπλων τα τελευταία χρόνια επίσης.

* Η Ρωσία προτίμησε να αναπτύξει και να παράγει εκσυγχρονισμένες εκδόσεις παλαιότερων αρμάτων μάχης T-90 έναντι των νέων αρμάτων μάχης T-14 Armata. Αυτό σηματοδοτεί ότι η Μόσχα έχει αμφιβολίες για την ικανότητά της να παράγει μαζικά νεότερα άρματα μάχης, καθώς και για την αποτελεσματικότητα και την απόδοση του άρματος T-14 στη μάχη στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να ανησυχήσει τους αγοραστές όπλων της Μόσχας.

* Μόνο η Ινδία αντιπροσώπευε περίπου το 35% των ρωσικών αποστολών όπλων στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία. Αλλά υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η χώρα επιδίωξε να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή.

* Η Σερβία, ένθερμος υποστηρικτής της Ρωσίας και αγοραστής των όπλων της, φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Dassault Aviation SA για την αντικατάσταση του ρωσικού στόλου αεροσκαφών της, τη συντήρηση του οποίου έχουν καταστήσει δύσκολη και δαπανηρή οι αμερικανικές κυρώσεις.

Σχέσεις με μακρινές περιοχές

Οι φθίνουσες εξαγωγές όπλων της Ρωσίας θα επηρεάσουν τη γεωπολιτική στρατηγική της Μόσχας και θα βλάψουν την εξωτερική της πολιτική. Οι πωλήσεις όπλων επέτρεψαν εδώ και καιρό στη Ρωσία να αναπτύξει στενές σχέσεις με μακρινές περιοχές στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, όπου σε διαφορετική περίπτωση τα συμφέροντα και η επιρροή της Μόσχας θα ήταν ελάχιστο αντίκτυπο.

Οι χώρες σε αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις προσπάθειες της Ρωσίας να υποστηρίξει τις ενέργειές της στην Ουκρανία σε διεθνείς φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και την υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για τη δημιουργία συνασπισμών κρατών που αντιτίθενται στη δυτική επιρροή.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εφαλτήρια για εμπορικές συμφωνίες, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Και όπως οι πωλήσεις ενέργειας της Ρωσίας, έτσι και οι πωλήσεις όπλων είναι μια κρίσιμη πηγή μετρητών για τη Μόσχα, ολοένα και πιο σημαντική καθώς η χώρα που υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις παρουσιάζει έλλειμμα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για αυτούς τους λόγους, η Μόσχα θα επιδιώξει να εξουδετερώσει τις συνέπειες από τις μειωμένες πωλήσεις όπλων της, μη ανακοινώνοντας καθυστερήσεις στις αποστολές όπλων και μη σχολιάζοντας ή υποβαθμίζοντας αναφορές που υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της, προκειμένου να μεταφέρει το ρίσκο και το βάρος στους ξένους αγοραστές. είτε να αποδεχτούν  αθόρυβα τις καθυστερήσεις είτε να πάρουν την απόφαση να περιορίσουν τη συνεργασία με τη Μόσχα.

Επιπλέον, για να διαφοροποιήσει την πελατειακή της βάση, η Μόσχα πιθανότατα θα αναζητήσει νέες σχέσεις με χώρες που συμβαδίζουν ολοένα και περισσότερο με το γεωπολιτικό της όραμα, όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εκφράσει αυξημένο ενδιαφέρον για ρωσικά όπλα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αντιμετώπισε αντιδράσεις λόγω της προηγούμενης εξάρτησής της από αμερικανικά όπλα.

* Στις 29-30 Μαΐου, εκπρόσωποι Ρώσων κατασκευαστών όπλων που έχουν υποστεί κυρώσεις παρακολούθησαν μια πρώτη στο είδος της εμπορική εκδήλωση στη Σαουδική Αραβία. Το υπουργείο Επενδύσεων του πλούσιου αραβικού κράτους του Κόλπου εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στη Μόσχα. Άλλες χώρες της περιοχής εξακολουθούν επίσης να ενδιαφέρονται για τα ρωσικά όπλα.

* Η Ρωσία φέρεται να διερευνά νέες ευκαιρίες για «στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» - που είναι η ρωσική ορολογία για πωλήσεις όπλων - επίσης με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το μερίδιο αγοράς της στην παγκόσμια αγορά συνεχίσει να συρρικνώνεται τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, η Ρωσία πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικός εξαγωγέας όπλων για διάφορους λόγους:

  • Η παραγωγή όπλων της Ρωσίας πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εν μέσω της ανάγκης επέκτασης της παραγωγής για τον πόλεμο της Ουκρανίας και των σχετικών πολιτικών πιέσεων στους Ρώσους αρμόδιους αξιωματούχους. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρώην Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επί του παρόντος υπεύθυνος για τη στρατιωτική παραγωγή, έχουν δώσει στοιχεία μεγάλα αλλά πιθανώς υπερβολικά, σχετικά με το πόσο η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της παραγωγή. Στις 13 Ιουνίου, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική παραγωγή των «κύριων» οπλικών συστημάτων της Ρωσίας αυξήθηκε 2,7 φορές και κατά 10 φορές για τα «πιο απαραίτητα» όπλα, αν και παραδέχτηκε επίσης την έλλειψη drones και τανκς. Η ανάγκη να αντικατασταθούν οι απώλειές της στην Ουκρανία σημαίνει ότι, ακόμη και με τη χρήση του ανώτατου ορίου των εκτιμήσεων της ρωσικής στρατιωτικής παραγωγής, η θέση της Ρωσίας στην αγορά εξαγωγών όπλων δεν θα ομαλοποιηθεί για τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια — ανάλογα με τις δυτικές κυρώσεις, την ταχύτητα ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και προγράμματα αντικατάστασης εισαγωγής, τα οποία συχνά εξαρτώνται από απρόβλεπτες ροές παράνομων εξαρτημάτων και κλεμμένη τεχνολογία.
  • Η βιομηχανία όπλων της Ρωσίας, όπως και οι μη στρατιωτικές βιομηχανίες της, τελικά θα προσαρμοστεί και θα βρει τρόπους να παρακάμψει τους περιορισμούς που τίθενται στην πρόσβαση σε βασικά περιουσιακά στοιχεία και την προθυμία των ξένων αγοραστών να συνεργαστούν με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η Ρωσία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει επί του παρόντος σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την προμήθεια βασικών εξαρτημάτων - ιδιαίτερα κρίσιμων ηλεκτρονικών - για την αμυντική παραγωγή. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η Ρωσία πιθανότατα θα βρει νέους τρόπους για να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης στις εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, μεταξύ άλλων πείθοντας απλώς τους Κινέζους εξαγωγείς να παρέχουν εξαρτήματα.
  • Η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει στη Μόσχα να αρχίσει να αποκαθιστά τις απώλειές της στην Ουκρανία διατηρώντας παράλληλα τις εξαγωγές.
  • Η Ρωσία πιθανότατα θα εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των εξαγωγών όπλων σε κάποιο βαθμό παρά στην ταχύτερη ανοικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεών της, υπολογίζοντας ότι ένας χερσαίος πόλεμος με το ΝΑΤΟ δεν είναι προ των πυλών και μπορεί να βασιστεί στο πυρηνικό της οπλοστάσιο ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.
  • Η θεσμική αδράνεια και οι μακροχρόνιες σχέσεις θα δυσκολέψουν πολλούς από τους δευτερεύοντες εταίρους της Μόσχας να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά όπλα, ιδιαίτερα εκείνων όπου η Ρωσία ήταν πάντα ο συντριπτικά κυρίαρχος προμηθευτής και οι εγχώριες βιομηχανίες είναι ελάχιστες (όπως η Αλγερία ή το Βιετνάμ). Αυτές οι χώρες ενδέχεται να ανεχθούν σημαντικές καθυστερήσεις με τη Ρωσία, καθώς οι συμφωνίες με νέους κινέζους ή δυτικούς παραγωγούς ή την εγχώρια παραγωγή αποδεικνύονται δυσεπίλυτες.
  • Η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για προϊόντα όπου η Ρωσία διατηρεί μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Ρωσία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους λίγους μεγάλους παραγωγούς μαχητικών 5ης γενιάς, συστημάτων αεράμυνας και συστημάτων αντι-drone — για τα οποία η παγκόσμια ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.

Η πτώση της εξαγωγικής δύναμης της Ρωσίας στα όπλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των δυτικών παραγωγών όπλων, να κατακτήσουν το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας και να ενισχύσουν την κερδοφορία των βιομηχανιών τους μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Οι μεγάλοι παραγωγοί όπλων — συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Κορέας — είναι πιο έτοιμοι να επωφεληθούν από τις μειωμένες πωλήσεις της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα.

Ο βαθμός στον οποίο αυτές οι χώρες μπορούν να κατακτήσουν τμήματα από το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας θα είναι κρίσιμος για τον καθορισμό της μελλοντικής ικανότητας της Μόσχας να ανακτήσει μέρος της κυριαρχίας της ως παγκόσμιος προμηθευτής όπλων. Η Κίνα, ειδικότερα, έχει τα περισσότερα κέρδη επειδή, σε αντίθεση με τους άλλους προαναφερθέντες παραγωγούς όπλων, δεν αφιερώνει ήδη σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της και της μελλοντικής παραγωγικής ικανότητας της βιομηχανίας όπλων της σε παραγγελίες που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Επιπλέον, τα συστήματα της Κίνας είναι πιο διαλειτουργικά με τα παλαιού τύπου ρωσικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι πελάτες της Ρωσίας σε σύγκριση με τα δυτικά συστήματα και, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, οι πρώην αγοραστές ρωσικού εξοπλισμού είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αυξήσουν την κινεζική επιρροή σε σύγκριση με τη δυτική επιρροή που θα ερχόταν με νέες συμφωνίες.

Μια πιθανή αναχαίτιση αυτής της τάσης είναι η ανάγκη της Κίνας να αποθηκεύσει βασικά συστήματα για απρόοπτα γεγονότα στα στενά της Ταϊβάν, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του στρατιωτικού  εξοπλισμού που πουλάει. Ωστόσο, η Κίνα παραμένει απίθανο να εισβάλει στην Ταϊβάν σύντομα. Η Ιαπωνία και το Ισραήλ θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τη μείωση των πωλήσεων όπλων της Ρωσίας, καθώς και οι δύο χώρες έχουν μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες όπλων που θα βρουν σημαντική ζήτηση για τα προϊόντα τους - ειδικά εάν το Ισραήλ και η Ιαπωνία συνεχίσουν τις τάσεις σταθερής χαλάρωσης των προηγουμένων αυστηρών κανόνων και περιορισμών στις εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v