Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ-COSMOTE: Παιδιά ενός… ανώτερου Θεού!

Τα επιδόματα-πρόκληση στη μητρική και οι παχυλές αποζημιώσεις στην Cosmote αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" όσων μιλούν για 2 εργατικές τάξεις. Ο "κοινωνικός αυτοματισμός" και οι ευθύνες των συνδικαλιστών.

ΟΤΕ-COSMOTE: Παιδιά ενός… ανώτερου Θεού!
Τα επιδόματα-πρόκληση στη μητρική εταιρία και οι παχυλές αποζημιώσεις στην Cosmote αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" όσων μιλούν για δύο… εργατικές τάξεις στην Ελλάδα - Ο "κοινωνικός αυτοματισμός" και οι ευθύνες των συνδικαλιστών.

Στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ θα παίζουν στα μεγάφωνα δοξασμένα τραγούδια, όπως το "πάγωσε η τσιμινιέρα", "στην Αθήνα μες στο κέντρο", "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, 3 του Σεπτέμβρη να περνάς"…

Αυτήν τη φορά, όμως, στη συγκέντρωση δεν θα μετάσχουν "εργάτες που υποστήριξη ζητάνε", αλλά υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι οποίοι μέχρι σήμερα δούλευαν λιγότερο από 40 ώρες, πληρώνονταν με προσαύξηση 175% τις υπερωρίες τους (ή τις "υπερωρίες" τους, καθώς αυτές μειώθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ το 2010, χωρίς να μειωθεί η αμοιβή ανά ώρα), έπαιρναν επίδομα ισολογισμού χωρίς να έχουν κάνει ούτε μία λογιστική εγγραφή και των οποίων η εταιρία όχι μόνο τους πρόσφερε αυτοκίνητο, αλλά τους έδινε και επίδομα για να το οδηγούν…

Μάλιστα, οι υπάλληλοι αυτοί αμείβονταν υπερωριακά για την... προθέρμανση του αυτοκινήτου (και μανιβέλα να είχε, πάνω από πέντε λεπτά δεν θα έκανε), για  τη συντήρηση και τον καθαρισμό του!

Όλα αυτά για τους απλούς υπαλλήλους, γιατί για τους προϊσταμένους υπάρχουν και έξοδα κινήσεως, τα οποία από φέτος θα μειωθούν κατά 15%.

Την ίδια ώρα, γίνονται γνωστοί οι 17,5 ετήσιοι μισθοί στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι 16 μισθοί στη Βουλή των Ελλήνων, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνθηκαν στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, το πάρτι στον ΟΠΑΠ αλλά και οι όροι απόλυσης στην Cosmote.

Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, ένας απολυμένος εργαζόμενος 46 ετών, με 10 χρόνια υπηρεσίας και ένα παιδί, θα λάβει, πέρα από τη νόμιμη αποζημίωση των 14.352 ευρώ (αυτήν που θα έπαιρνε κάποιος κοινός θνητός στον ιδιωτικό τομέα), από 80 έως 92 χιλιάδες ευρώ, συν κάποιες άλλες μικροπαροχές!

Γενικότερα, ο σχεδιασμός του πακέτου των εφάπαξ καταβολών του συγκεκριμένου προγράμματος αποδίδει -σύμφωνα με τη διοίκηση της Cosmote- στους εργαζομένους που επηρεάζονται από ένα έως τρία έτη καθαρών μηνιαίων μισθών ανάλογα με την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, τον αριθμό των παιδιών και την ατομική τους απόδοση κατά τα έτη 2009 και 2010.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι στου Λαναρά είναι απλήρωτοι περίπου δύο χρόνια, ενώ δεν υπάρχει κανείς να τους καταβάλει ακόμα και την οριζόμενη εκ του νόμου αποζημίωση. Αλλά για να μη συγκρίνουμε μόνο ακραίες καταστάσεις, θα άξιζε να δούμε με ποιο ποσό αποζημιώθηκαν και αποζημιώνονται οι απολυμένοι εργαζόμενοι άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιριών την τελευταία διετία.

Οι δύο… εργατικές τάξεις

Είναι πλήρως κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν είναι golden boys, ούτε προφανώς και οι βασικοί υπεύθυνοι για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Εργαζόμενοι είναι. Άλλωστε, εισπράττουν νόμιμα τις απολαβές τους, ύστερα από επίσημες αποφάσεις των κρατικά διορισμένων ελληνικών κυβερνήσεων.

Είναι επίσης κατανοητό πως στόχος των εργαζομένων είναι να επιδιώκουν την αύξηση των εισοδημάτων τους, αποσκοπώντας σε ισότητα προς τα πάνω και όχι σε εξίσωση προς τα κάτω, όπως σήμερα επιδιώκεται, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, οι συγκρίσεις πολλές φορές μεταξύ των όρων εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι προκλητικές. Όπως επίσης είναι προκλητικό και το γεγονός πως, ενώ διεξάγονται ατέρμονες συζητήσεις για κάποιες περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, ελάχιστη κουβέντα γίνεται για το ψαλίδι των μισθών στον ιδιωτικό και για την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο φόβος του "κοινωνικού αυτοματισμού"

Το σλόγκαν των συνδικαλιστών στις μέρες μας είναι "όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό". Δεν θα πρέπει, υποστηρίζουν, να πέσουμε στην παγίδα η μία ομάδα εργαζομένων να στρέφεται εναντίον της άλλης, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Χρειάζεται ο αγώνας των εργαζομένων να είναι κοινός και δυναμικός. Δίκιο έχουν.

Πού όμως κάνουν λάθος οι συνδικαλιστές; Στο ότι δεν κατανοούν την έννοια της λέξης αυτοματισμός. Γιατί όπως αν πατήσεις έναν διακόπτη το εργαλείο θα δουλέψει αυτόματα, έτσι και όταν δημιουργείς πολλά και καραμπινάτα προνόμια για τα... ρετιρέ του Δημοσίου οι υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων θα αντιδράσουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ.

Και όπως όταν θέλεις να σταματήσει το εργαλείο θα πρέπει να κλείσεις τον διακόπτη, έτσι και για να σταματήσεις τον κοινωνικό αυτοματισμό θα πρέπει να διαχωρίσεις τη θέση σου από τα προνόμια ή έστω να δεχτείς την περικοπή κάποιων εξ αυτών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Και όχι να δίνεις αγώνες για να τα διατηρήσεις, όταν στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις πέφτουν σαν το χαλάζι.

Το παράλογο λοιπόν είναι ότι από τη μία πλευρά οι ίδιοι οι συνδικαλιστές δημιούργησαν τις συνθήκες για την ανάπτυξη κοινωνικών αυτοματισμών και από την άλλη καλούν τους εργαζομένους να μην… πέσουν στην παγίδα.

Παραδείγματα

Τα τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακολουθούν φανερώνουν με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών τα σημαντικά προνόμια που απολαμβάνουν ορισμένοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου αλλά ακόμη και όταν αποχωρούν.

Στην Ελλάδα του μνημονίου, με την ανεργία να καλπάζει και την τρόικα να στοχοποιεί, μεταξύ άλλων, τις συμβάσεις των εργαζομένων, τα ελάχιστα χρηματικά κίνητρα για την αποχώρηση ενός απασχολουμένου στην Cosmote ανέρχονται σε 24.000 ευρώ περίπου.

1. Εργαζόμενος, άγαμος, 32 ετών, με 4 χρόνια προϋπηρεσία στην COSMOTE, καλή απόδοση σε ένα από τα δύο έτη.

• Νόμιμη αποζημίωση: 3 μισθοί, ήτοι 6.292 ευρώ (με τις νόμιμες προσαυξήσεις).
• Πακέτο κινήτρων: 10 επιπλέον μισθοί της νόμιμης, 17.978 ευρώ.
• Σύνολο εφάπαξ καταβολής: 24.270 ευρώ, δηλ. 17,5 καθαροί μηνιαίοι μισθοί.
• Επιπλέον, δικαιούται τη διατήρηση των παροχών που προαναφέρθηκαν.


2. Εργαζόμενος, έγγαμος, 36 ετών, χωρίς παιδιά, με 5 χρόνια προϋπηρεσία στην COSMOTE, καλή απόδοση στο ένα έτος.
• Νόμιμη αποζημίωση: 3 μισθοί, ήτοι 6.292 ευρώ (με τις νόμιμες προσαυξήσεις).
• Πακέτο κινήτρων: 11 επιπλέον μισθοί της νόμιμης, 19.776 ευρώ.
• Σύνολο εφάπαξ καταβολής: 26.068 ευρώ, δηλ. 18,8 καθαροί μηνιαίοι μισθοί.
• Επιπλέον, δικαιούται τη διατήρηση των παροχών που προαναφέρθηκαν.

3. Εργαζόμενος, έγγαμος, 46 ετών, με 1 παιδί, 10 χρόνια προϋπηρεσία στην COSMOTE, χαμηλή απόδοση και στα δύο έτη.
• Νόμιμη αποζημίωση: 6 μισθοί, ήτοι 14.352 ευρώ (με τις νόμιμες προσαυξήσεις).
• Πακέτο κινήτρων: 16 επιπλέον μισθοί της νόμιμης, 32.804 ευρώ.
• Σύνολο εφάπαξ καταβολής: 47.156 ευρώ, δηλ. 31,7 καθαροί μηνιαίοι μισθοί.
• Επιπλέον, δικαιούται τη διατήρηση των παροχών που προαναφέρθηκαν.

4. Εργαζόμενος, διαζευγμένος, 46 ετών, με 1 παιδί, 10 χρόνια προϋπηρεσία στην COSMOTE, καλή απόδοση στο ένα έτος.
• Νόμιμη αποζημίωση: 6 μισθοί, ήτοι 14.352 ευρώ (με τις νόμιμες προσαυξήσεις).
• Πακέτο κινήτρων: 19 επιπλέον μισθοί της νόμιμης, 38.955 ευρώ.
• Σύνολο εφάπαξ καταβολής: 53.307 ευρώ, δηλ. 35,8 καθαροί μηνιαίοι μισθοί.
• Επιπλέον, δικαιούται τη διατήρηση των παροχών που προαναφέρθηκαν.


* Τα κίνητρα που προσφέρει η Cosmote στους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν μαζί με ενδεικτικά παραδείγματα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v