Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2013

Το φωτο-φίνις, η Attica Bank και οι δεσμεύσεις

Στο νήμα, σήμερα και τις επόμενες μέρες, θα κριθεί τελικά η αυτόνομη πορεία της Attica Bank, με τους αισιόδοξους να υπερτερούν των απαισιόδοξων. 

Με την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεδομένη, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας και πρωτίστως των εργαζομένων έχει εστιασθεί στο κατά πόσο η Attica Bank θα καλύψει την έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου.

Μέχρι προχθές έλειπαν κάπου 60 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος της πλήρους διάθεσης των μετατρέψιμων ομολόγων.

Το κενό περιορίσθηκε χθες κάτω απο τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στην πράξη απομένουν και κάποιες μέρες, μετά την τυπική λήξη, σήμερα, για διάθεση αδιαθέτων απο το ΔΣ. Αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη προφορικών δεσμεύσεων για αγορά των αδιάθετων μετατρέψιμων ομολόγων, που χθες δεν μετουσιώθηκαν, τουλάχιστον εξ’ ολοκλήρου, σε πράξη.

Είναι προφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει απόσταση μεταξύ προφορικής δέσμευσης και τραπεζικής κατάθεσης. Έχει όμως σημασία ότι, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χαρακτηρίσθηκε από δυο ποιοτικά στοιχεία, όπως πληροφορηθήκαμε.

Πρώτον, δεν δόθηκαν δάνεια στο προσωπικό για να μπει στην αύξηση.

Δεύτερον, τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα των πιστωτικών γραμμών προς επιχειρήσεις ήταν περίπου τα ίδια χθες με εκείνα όταν ξεκίνησε η αύξηση.

Κοινώς, δεν έγινε εκτροπή κεφαλαίων από τις πιστωτικές γραμμές των εταιρειών προς άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς με κατάληξη την αύξηση.

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αν τελικά λείπουν μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Αν η απόφαση ήταν πολιτική, το αποτέλεσμα θα ήταν προδιαγεγραμμένο.

Το ίδιο θα συνέβαινε αν η απόφαση βασιζόταν στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, αφού ξεπερνά κατά πολύ το 9%, ενώ υπάρχουν περιθώρια και για κινήσεις "αναδιάρθρωσης".

Αν όμως υπάρξει εμπλοκή της τρόικας, κάθε πρόβλεψη καθίσταται παρακινδυνευμένη.
Παρότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπλοκαριστεί από τους δανειστές αυτή η προσπάθεια ολοσχερούς παραμονής στον ιδιωτικό τομέα, για λίγα εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v