Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2013

O Άσμουσεν και η κρίσιμη παρέμβαση στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι είναι σοβαρός και ότι εννοεί αυτά που λέει. 

Η προχθεσινή δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί τρίτο πακέτο βοήθειας δεν ήταν τυχαία, κατά την άποψή μας.

Αντίθετα, ήταν προμελετημένη.

Μιλώντας με διάφορους ανθρώπους, που είναι σε θέση να ερμηνεύσουν καλύτερα τη γερμανική πολιτική σκηνή και τον τρόπο σκέψης των Γερμανών πολιτικών, καταλήξαμε σε ένα ακόμη συμπέρασμα: η επίσκεψη του Γεργκ Άσμουσεν, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και πρώην υφισταμένου στο υπουργείο Οικονομικών, στην Αθήνα ήταν πιθανόν ενταγμένη σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Η επίσκεψή του ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και η γερμανική κυβέρνηση τη γνώριζε, ενώ η δήλωση Σόιμπλε έγινε μία μέρα πριν ο πιθανός διάδοχός του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών αφιχθεί στην Αθήνα.

Δεν χρειαζόταν να γίνει αυτό για να καταλάβει κάποιος ότι το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ο 47χρονος σοσιαλδημοκράτης Γ. Άσμουσεν ήταν η επιλογή της Α. Μέρκελ για τη θέση στην ΕΚΤ που άφησε κενή η παραίτηση του, επίσης Γερμανού, κ. Σταρκ.

Πολλοί περίμεναν ότι θα αναλάβει το πόστο του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ όπως οι συμπατριώτες του Ίσινγκ και Σταρκ, αλλά τελικά του ανατέθηκαν καθήκοντα υπεύθυνου διεθνών και δημοσίων σχέσεων.

Όμως, ο ρόλος του ήταν πάντοτε σημαντικός γιατί φορούσε το κοστούμι της ΕΚΤ, ερχόμενος ενίοτε σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, και τον άκουγε η Α. Μέρκελ.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο κ. Άσμουσεν είναι ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη πέρυσι επί πρωθυπουργίας Πικραμένου.

Ήταν η περίοδος όπου τα γεράκια στο Βερολίνο πίεζαν για αποπομπή της από το ευρώ. Κάποιοι θα ισχυρισθούν ότι δεν προβλέπεται αποπομπή χώρας από το ευρώ χωρίς τη θέλησή της.

Αυτό ισχύει.

Νομικοί δεν είμαστε, όμως υποστηρικτές της αποπομπής ισχυρίζονταν ότι είχε βρεθεί νομικός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαναγκασθεί να φύγει αν η ΕΚΤ έκλεινε τις στρόφιγγες προς τις τράπεζες και οι εταίροι σταματούσαν την εκταμίευση των δανείων.

Εκείνη την περίοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να ζήτησε τη γνώμη του κ. Άσμουσεν για το θέμα, σύμφωνα με πηγή που θεωρούμε αξιόπιστη. Ο τελευταίος φέρεται να την προειδοποίησε ότι τυχόν αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ευρωζώνη (break hell loose)

Η άποψή του φαίνεται ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη από την κ. Μέρκελ, η οποία άλλαξε ρότα.

Την αλλαγή ρότας επισημοποίησε λίγες εβδομάδες αργότερα, προσκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο ρόλος του κ. Άσμουσεν είχε αποδειχθεί καθοριστικός...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v