Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2013

Το έλλειμμα κάνει κακό... στην υγεία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη δόση δημοσιονομικής λιτότητας έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση.

Όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα το γνωρίζουν πολύ καλά.

Η επίπτωση είναι μεγαλύτερη στην απασχόληση και στα εισοδήματα όταν η οικονομία είναι σχετικά κλειστή, δηλαδή έχει συγκριτικά μικρό εξαγωγικό τομέα, και ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος.

Όπως δηλαδή συμβαίνει στη χώρα μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί θεωρούν ότι μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που καταλήγει σε μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, είναι απαραίτητη για να ανακάμψει η οικονομία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην τσάρος της οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου επιχειρηματολογούσε υπέρ αυτής της πολιτικής όταν το κόμμα του ήταν ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση κι ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. ασκούσε ήδη επεκτατική πολιτική.

Εκ των πραγμάτων, αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος να αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα.

Ίσως οι πολιτικοί μας να ήταν πιο προσεκτικοί αν ήταν τότε διαθέσιμη μια μελέτη που φέρει τον τίτλο «δημοσιονομική ώθηση τις εποχές του υψηλού χρέους» των Christiane Nickel της ΕΚΤ και Andreas Tudyka του ΔΝΤ. Η μελέτη ανακάλυψε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δίνουν ώθηση στην οικονομία όταν η χώρα έχει χαμηλό δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ.

Όμως, η ώθηση αποδυναμώνεται όσο το χρέος ανεβαίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από ένα σημείο χρέους και πάνω, π.χ. το 90%, το έλλειμμα μετατρέπεται σε τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το συμπέρασμα: Η πολιτική της αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως μέσου τόνωσης της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας δεν ενδείκνυται σε υπερχρεωμένες χώρες γιατί επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Άρα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι είτε περιοριστική, είτε ουδέτερη σε υπερχρεωμένες χώρες, για να δουν άσπρη μέρα στην οικονομία τους.

Πολλοί, τόσο εδώ όσο και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, θα διαφωνήσουν με το συμπέρασμα.

Μόνο ένα γερό «κούρεμα» του ονομαστικού χρέους θα μπορούσε να κάνει όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν ως προς την επίπτωση των ελλειμμάτων στην οικονομία.      

Όμως, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται όσο η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν το δέχονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v