Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2013

O Γιαννίτσης, η κρίση και ο Γιούνκερ

Πολλοί πολιτικοί από διαφορετικούς χώρους, αλλά κυρίως το πάλαι ποτέ ρεύμα των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, μαζεύτηκαν χθες στο βιβλιοπωλείο Ιανός που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση για την κρίση.

Στη παρουσίαση του βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα στην κρίση» παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Σημίτης και Πικραμένος, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Νικος Χριστοδουλάκης, οι κ.κ. Αυγερινός, Μανιάτης, Ρωμαίος, Ροζάκης, Ψαριανός και τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος κ.κ. Γκαργκάνας και Κυριακόπουλος μεταξύ άλλων.

Στην ομιλία του, ο κ. Γιαννίτσης επέκρινε την θεωρία των δυο άκρων και εμμέσως τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας των 58 για την κεντροαριστερά. Επίσης, ζήτησε να σκεφθεί ο καθένας που οδήγησαν την χώρα η συγκρουσιακή διάθεση, το υπερφίαλο και το εξωπραγματικό.

Προς το τέλος της ομιλίας του έκανε επίσης αναφορά στη γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλή του Eurogroup κ.Γιούνκερ

«Θα έλεγα ότι έπειτα από πέντε χρόνια, κάποια στιγµή, η κοινωνία µας πρέπει να θελήσει να επαναλάβει ο,τι είπε ο κ. Γιούνκερ τον Οκτώβριο 2009, όταν ανακοινώθηκε, ότι το έλλειµµα της Ελλάδας δεν ήταν 5%, αλλά 13%:

«Μέχρι εδώ, το παιχνίδι τελείωσε». Πρέπει επιπλέον, να κερδίσουµε την αίσθηση µιας νέας συλλογικότητας, µια αίσθηση για τα συµφέροντα της ίδιας της χώρας, µια αίσθηση για το ότι οι πιο βαρύγδουπες θέσεις είναι και οι πιο δηλητηριώδεις για το µέλλον µας και για το πώς το ταξίδι µας µέσα στην κρίση καθυστέρησε υπέρµετρα στη χώρα του Πολύφηµου και είναι καιρός να σαλπάρει για να φτάσει κάποια στιγµή στη χώρα του Οδυσσέα,” τόνισε.

Εμείς θα προσθέταμε ότι θα πρέπει όλοι να αναλογισθούμε πόσα χάσαμε ως χώρα και ως άτομα από την μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που ο κ. Γιαννίτσης προωθούσε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Υπολογισμούς δεν έχουμε κάνει.

Αν όμως πιστέψουμε άλλους, το δημόσιο χρέος θα ήταν μικρότερο από 50 μέχρι 100 δισ. ευρώ, ανάλογα με τους εκτιμητές, αν η Ελλάδα δεν είχε κατεβάσει ρολά για να εναντιωθεί στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης Γιαννίτση που ήταν ασφαλώς πιο ήπια απ’ αυτή που ακολούθησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v