Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2013

Το «βυθίσατε το Χόρα» και ο... ΣΥΡΙΖΑ

Ένας καλός φίλος μας υπενθύμισε χθες ένα περιστατικό από τη δεκαετία του 1970 που έχει μείνει στην Ιστορία.

Τη φράση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου "βυθίσατε το Χόρα" (τουρκικό πλοίο υποθαλάσσιων ερευνών). Πολλοί είχαν χαρακτηρίσει ανεύθυνη τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή.

Χρειάσθηκε να περάσουν δεκαετίες για να γίνει γνωστό ότι ο τότε πρωθυπουργός, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πλήρη γνώση της κίνησης του πολιτικού του αντιπάλου.

Το γεγονός έχει κάνει πολλούς να θεωρούν ότι η δήλωση του Ανδρέα  ήταν προσυμφωνημένη με τον Κ. Καραμανλή και έγινε γιατί θεωρήθηκε από κοινού ότι εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα.

Προσωπικά, δεν είμαστε οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας.

Όμως, μερικοί, όπως ο προαναφερθείς φίλος, θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση ίσως δεν είναι τυχαία.

Η  παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις που κάνει με την κυβέρνηση για την αποφυγή περισσότερων μέτρων λιτότητας ίσως δεν είναι άσχετη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Μας φαίνεται πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού η συγκυρία είναι διαφορετική από τη δεκαετία του 1970. Όμως, αξίζει τον κόπο να επισημανθεί η ανωτέρω, παρατραβηγμένη θεωρία για έναν τουλάχιστον λόγο.

Η πρόταση μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοηθά την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με  την τρόικα γιατί λογικά οι δανειστές δεν θα ήθελαν να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v