Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2013

Των τροϊκανών τα παιδιά πριν πεινάσουν... μαγειρεύουν

Το καλό κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες Σαμαρά-Μέρκελ συνηγορεί υπέρ μιας μεγαλύτερης προσέγγισης τρόικας και Αθήνας στα ζητήματα που εκκρεμούν και πιθανόν συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Όμως, κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο. 

Αν στοιχηματίζαμε σε κάτι, αυτό θα ήταν το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα προαπαιτούμενα για να απελευθερωθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Κάτι που θα έπρεπε να γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακόμη κι αν εκταμιεύονταν αυτά τα λεφτά, το κράτος θα ζοριζόταν γιατί βρίσκεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων ύψους 1,85 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Tα ομόλογα κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Οι δανειστές γνωρίζουν τα δεδομένα, αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά αφού οι ημερομηνίες όπου συνεδριάζουν τα διάφορα όργανα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πιέζουν.

Καλού-κακού, λοιπόν, φέρονται να έστειλαν μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να ετοιμάζεται για εκδόσεις εντόκων γραμματίων για την περίπτωση όπου οι συνομιλίες δεν ευοδωθούν.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει θέσει όριο για έντοκα γραμμάτια τα 14,9 δισ. ευρώ. Όσο περίπου είναι το ποσό που δανείσθηκε το δημόσιο σε έντοκα γραμμάτια το 2013, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Την τελευταία φορά που η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως στην Ελλάδα να εκδώσει περισσότερα έντοκα ήταν τον Αύγουστο του 2012.

Κατά σύμπτωση έληγαν ελληνικά ομόλογα (εκδοθέντα πριν από το PSI) που κατείχε πάλι η ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v