Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2014

Ο στρατός και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Η σύγκλιση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνης του πετρελαίου κίνησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η κίνηση αποσκοπούσε κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και στην αύξηση των κρατικών εσόδων, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ιθύνοντες.

Όμως, το μάρμαρο το πλήρωσε πολύς κόσμος με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα που αναγκάσθηκε είτε να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου είτε να την τερματίσει. Επιπλέον, επιβαρύνθηκε το περιβάλλον καθώς πολύς κόσμος στράφηκε σε κάθε λογής ξύλα για να ζεσταθεί. Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων περιορίσθηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε.

Και πώς θα μπορούσε όταν το θέμα με το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο παραμένει. Όμως, δεν είναι η μοναδική πηγή λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, μεγάλη πληγή παραμένει το λαθρεμπόριο καυσίμων που γίνεται στον Στρατό. 

Στο κύκλωμα εμπλέκονται στρατιωτικοί και ιδιώτες, συμπλήρωσε ενώ άλλος συνεργάτης του παρατηρούσε ότι στον ελληνικό στρατό δεν υπάρχει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, όπως σε ξένα στρατεύματα.

Δεν περιμέναμε να αναφερθεί στο ίδιο θέμα ο κ. Σούρλας, γενικός γραμματέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Σούρλας, μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για το λαθρεμπόριο των καυσίμων, την περασμένη εβδομάδα φέρεται να δήλωσε: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νοθεία στα καύσιμα του Στρατού, με τον αυστηρό έλεγχο από διετίας και για το λαθρεμπόριο με την εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διακίνησης καυσίμων από τα διυλιστήρια και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στον Στρατό φαίνεται ότι συνεχίζεται, αν πιστέψουμε τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ενώ το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης καυσίμων δεν λειτουργεί ακόμη.

Όμως, δεν είναι τιμητικό για μια χώρα σε βαθιά κρίση, όπως η Ελλάδα, να μην μπορεί να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και μάλιστα στον Στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v