Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2014

Ο OTE πάει «κόντρα» … στο Δημόσιο!

Ο ΟΤΕ είναι πλέον μια ιδιωτική επιχείρηση της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ελέγχεται κατά 40% από τη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (D.T.) και κατά 10% από το ελληνικό δημόσιο.

Ο ΟΤΕ βαθμολογείται με «Β-» από δύο διεθνείς οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Έχει δηλαδή την ίδια βαθμολογία με το ελληνικό δημόσιο, που αξιολογείται επίσης με «Β-» για το μακροχρόνιο χρέος του.

Το Δημόσιο ετοιμάζεται να βγει στις αγορές εκδίδοντας 5ετές ομόλογο για πρώτη φορά  από τον Απρίλιο του 2010. 

Ο ΟΤΕ έχει ήδη βγει στις αγορές από το 2011 για την αναχρηματοδότηση ομολόγων του που έληγαν χωρίς την εγγύηση της Deutsche Telekom.

Η τελευταία έχει επικριθεί για τη μη παροχή στήριξης στον ΟΤΕ σε μια δύσκολη φάση τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αν η D.T. παρείχε κάποια πιστωτική γραμμή η κάποιας άλλης μορφής στήριξη σε ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ κινδύνευε να υποστεί επώδυνες απώλειες στο υφιστάμενο χρέος της λόγω ρητρών (cross clauses), τονίζουν οι γνωρίζοντες, αν και οι γνώμες των νομικών διίστανται σε αυτό το θέμα.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο ομόλογα του ΟΤΕ που τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Το ένα από αυτά λήγει το 2015 και το άλλο το 2018.

Η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2018, δηλαδή σε 4 χρόνια περίπου από σήμερα, προσφέρει απόδοση μικρότερη από 3% στη δευτερογενή αγορά.

Είναι λοιπόν λογικό να συγκρίνει κάποιος την απόδοση του ομολόγου του ΟΤΕ μέχρι τη λήξη το 2018 με το 5ετές ομόλογο που θα βγάλει το Δημόσιο, παρότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Ο ΟΤΕ υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ μείωσε τις δανειακές του υποχρεώσεις κατά 65% την περίοδο 2010-2013 σε επίπεδο κάτω από το 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση και έχει ταμείο κάπου 1,5 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο εμφάνισε μεν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ το 2013 από έλλειμμα 24 δισ. το 2009, αλλά είδε το χρέος να φτάνει στο 175% του ΑΕΠ  πέρυσι από 129% περίπου το 2009.

Θεωρητικά λοιπόν μια επένδυση στο ομόλογο του ΟΤΕ ενέχει μικρότερο ρίσκο σε σχέση με ένα αντίστοιχο ομόλογο του Δημοσίου, παρότι αμφότερα αξιολογούνται με «Β-» από τις εταιρείες αξιολόγησης.

Αυτό ακριβώς αναμένεται να επιβεβαιώσει η αγορά, τιμολογώντας το 5ετές ομόλογο του Δημοσίου πιο φθηνά (υψηλότερη απόδοση) σε σχέση με το ομόλογο του ΟΤΕ λήξεως 2018, προσαρμοσμένο για τη διαφορά ενός έτους στη λήξη.    

Στη θεωρητική κόντρα λοιπόν ΟΤΕ - Δημοσίου υπάρχει νικητής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v