Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2014

Πού πάει η οικονομία και ο δείκτης που δεν κάνει λάθος

Θα επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014 ή όχι;

Αρκετές οι απόψεις και συχνά διιστάμενες.

Η επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης και της τρόικας θέλει η οικονομία να αναπτύσσεται με αναιμικό ρυθμό της τάξης του 0,6% φέτος μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Άλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας συνέχιση της ύφεσης.

Οι πιο αισιόδοξοι οικονομολόγοι παραπέμπουν στην ενθαρρυντική συμπεριφορά πρόδρομων δεικτών, όπως ο PΜΙ (παραγγελιών) ή ο δείκτης οικονομικού κλίματος, τους τελευταίους μήνες, για να δικαιολογήσουν την πρόβλεψή τους.

Οι ίδιοι επικαλούνται τα καλά σημάδια για τον τουρισμό από το μέτωπο των κρατήσεων από το εξωτερικό για το καλοκαίρι που έρχεται.

Όμως, έμπειροι άνθρωποι της αγοράς ισχυρίζονται ότι ο πιο αξιόπιστος διαχρονικά δείκτης για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα είναι άλλος.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, 15.765 νέα αυτοκίνητα βγήκαν στους δρόμους το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έναντι 13.426 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 17,4%.

Αν η ίδια ανοδική τάση συνεχισθεί, οι έμπειροι παρατηρητές θεωρούν βέβαιη την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 με βάση την εικόνα που έχουν από το παρελθόν.

Υπάρχει μια λογική πίσω από αυτήν την παρατήρηση. Οι αγορές αυτοκινήτων συνδέονται με την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη που παραδοσιακά συνιστά το μεγαλύτερο κομμάτι της εγχώριας ζήτησης.

Αν η ιδιωτική κατανάλωση σταθεροποιηθεί, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί φέτος με τόσο υψηλή ανεργία, φορολογία και καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί πιθανόν με κάποια βοήθεια από τις εξαγωγές και λιγότερη από τις επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εισαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο.

Όμως, δεν μπορεί να τα έχει όλα κάποιος δικά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v