Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2014

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον Mr. Ifo

Oφείλω να ομολογήσω ότι έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, αν και διαφωνώ με τις περισσότερες θέσεις του.

Ιδίως με εκείνη που αφορά την ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Ζιν ήταν πάντοτε υπέρμαχος της έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ, θεωρώντας ότι η χώρα μας θα μπορούσε να είναι Δούρειος Ίππος για τη διάλυση της ευρωζώνης.

Παρ' όλα αυτά, βρίσκω συχνά την επιχειρηματολογία του Mίστερ Ifo ενδιαφέρουσα.

Όμως, ο καθηγητής φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν πλέον μειωθεί δραματικά, έως εξατμισθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του, παρ' όλα αυτά δεν δείχνει να το βάζει κάτω.

Aυτό συμπεραίνει κανείς κρίνοντας από τις καυστικές δηλώσεις του περί «παραπλάνησης της κοινής γνώμης» με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ε.Ε. για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιν, η Ελλάδα δεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα ίσο με 8,7% του ΑΕΠ το 2013.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες θα είχαν πλεόνασμα αν εξαιρούσαν δαπάνες που έχουν χαρακτηρισθεί μη επαναλαμβανόμενες, όπως εκείνες για τη διάσωση των τραπεζών.

Όμως, ο Μίστερ Ifo δεν είχε βγάλει ανάλογες ανακοινώσεις-καταπέλτη όταν η Ιρλανδία ανακοίνωνε πρωτογενή ελλείμματα ίσα με 9,9% του ΑΕΠ το 2011, 27,5% το 2012 και 11,6% του ΑΕΠ το 2009, παρότι είχαν επιβαρυνθεί από τις δαπάνες για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

Ούτε έκανε το ίδιο όταν η Ιρλανδία γνωστοποιούσε πρωτογενές έλλειμμα ίσο με 4,5% του ΑΕΠ το 2012 και 2,5% το 2013.

Ίσως γιατί θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να πλήξει το πρότζεκτ του ευρώ μέσω Ιρλανδίας όπως μέσω Ελλάδας. Όμως, εκείνοι που ψηφίζουν με τα λεφτά τους δεν φαίνεται να συμφωνούν μαζί του.

Γι' αυτό αγνοούν τις ανακοινώσεις του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v