Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2014

Μήνυμα από Απω Ανατολή μέσω Eurobank: Λεφτά υπάρχουν

Οι Ασιάτες θεσμικοί επενδυτές έχουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα στον τρόπο που σχηματίζουν γνώμη για τρίτους.

Ένας τέτοιος ιδιαίτερος τρόπος είναι η καλλιέργεια σχέσεων.

Φαίνεται ότι η διοίκηση της Eurobank κατανόησε εγκαίρως αυτήν την ιδιαιτερότητα και φρόντισε να στείλει δύο φορές στελέχη της σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Άπω Ανατολής, π.χ. Χονγκ-Κονγκ και Σιγκαπούρη για να τα δουν.

Η κίνηση απέφερε καρπούς καθώς το εθνικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης συμμετείχε στην ΑΜΚ της Eurobank, ζητώντας μετοχές αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ για να λάβει λιγότερες από την κατανομή. Το ίδιο έκαναν, αλλά σε μικρότερο βαθμό, κι άλλα funds του Χονγκ-Κονγκ, όπως τονίζουν.

Εξυπακούεται ότι τον βασικό ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε το επενδυτικό στόρι της Eurobank και της Ελλάδας γενικότερα. Όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος των σχέσεων που καλλιέργησαν οι επανειλημμένες επιτόπιες επισκέψεις των στελεχών της τράπεζας εκεί, με δεδομένη την κουλτούρα.

Εκτός από το εθνικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, άλλο ένα εθνικό ταμείο, αυτό της Νορβηγίας, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, συμμετείχε στην ΑΜΚ. Τα δύο συγκεκριμένα ταμεία δεν έχουν συμμετάσχει στην ΑΜΚ καμίας άλλης ελληνικής τράπεζας, όπως μετέφεραν στελέχη τους σε ανθρώπους της Eurobank.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η συμμετοχή της αμερικανικής Pimco που είναι περισσότερο γνωστή για τις επενδύσεις σε ομόλογα αφού έχει το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο στον κόσμο με βάση τα υπό διαχείριση κεφάλαια.

Εκ των υστέρων ανακαλύψαμε ότι η Pimco έχει funds που επενδύουν σε μετοχές και μάλιστα συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης στον κόσμο, με τη Fidelity και την Capital να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Η Capital είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Eurobank με πάνω από 500 εκατ. ευρώ και μαζί με τη Fidelity ανήκει στην ομάδα των anchor investors.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση μετοχών από την Pimco και τα δύο εθνικά επενδυτικά funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης ξεπέρασε σωρευτικά το 1 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας το ύψος της διεθνούς τοποθέτησης στην ΑΜΚ της Eurobank.

Όλα αυτά δείχνουν ότι λεφτά υπάρχουν για επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα.

Αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο στόρι και να λαμβάνεται υπόψη η κουλτούρα κάποιων επενδυτών, π.χ. Ασιατών, όταν τους προσεγγίζουν οι ελληνικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v