Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2014

To επόμενο ομόλογο θα είναι 7ετές!

Οι ευρωεκλογές πέρασαν, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έρχεται, αλλά οι υπεύθυνοι δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Κι ενώ εκκρεμεί η ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων με τα νέα 5ετή ομόλογα που θα προέλθουν από το άνοιγμα της έκδοσης του περασμένου Απριλίου, όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται το επόμενο βήμα.

Βλέποντας τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας σε πολυετή χαμηλά επίπεδα και την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων μεθαύριο, οι αρμόδιοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πολύ περισσότερο όταν ακούνε τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε να μιλά για τρίτο μνημόνιο και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Φυσικά, δεν είναι αιθεροβάμονες.

Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να σηκώσει ένα καλό ποσό με λογικό επιτόκιο αν υπάρχουν πολιτικές αναταράξεις ή αν η τρόικα ανάψει κόκκινο φως λόγω ανεπαρκούς προόδου στην εφαρμογή του μνημονίου.

Όμως, οι δυνατότητες υπάρχουν και προετοιμάζονται, με οδοιπορικά παρουσιάσεων και επαφών με ξένους επενδυτές.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση 7ετούς ομολόγου, αν όλα πάνε καλά. Γιατί 7ετές;

Πρώτον, διότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το 3ετές ομόλογο που είχε ακουστεί στο παρελθόν. Δεύτερον, γιατί το 7ετές ομόλογο θα λήξει το 2021 σε αντίθεση με το 10ετές που θα έληγε το 2024.

Η διαφορά στα μάτια των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους στα δάνεια που πήρε από το EFSF μέχρι και το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v