Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2014

Τι ζητούν οι δανειστές για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων

Το e-mail της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο ζητούσε απόσυρση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία προκάλεσε ευρύτερες πολιτικές αντιδράσεις.

Όμως, δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να έχουν εκφράσει οι δανειστές την άποψή τους, ότι δηλαδή διογκώνει το δημοσιονομικό κενό για το συγκεκριμένο θέμα σε τρίτους, και να μην έχουν κάνει το ίδιο, προφορικά τουλάχιστον, σε κυβερνητικά στελέχη.

Φανταζόμαστε επίσης ότι έλαβαν απ' όλους, κυβερνητικούς και μη, την ίδια απάντηση όταν έθεταν το θέμα, ότι δηλαδή είναι πολιτικά αδύνατον για την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση. 

Όμως, δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό τι απαντούσαν οι δανειστές σε τρίτους όταν τους επεσήμαναν ότι απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν μπορεί να υπάρξει. Οι δανειστές λοιπόν τόνισαν δύο πράγματα: Πρώτον, θα μπορούσε να γίνει μια προσαρμογή της ρύθμισης, π.χ. με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις στα έσοδα του 2015. Δεύτερον, να παραμείνει η ρύθμιση των πολλών δόσεων, αλλά να ληφθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλυφθεί το κενό που εκτιμούν ότι δημιουργείται.

Φυσικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας διατείνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους πείσει ότι δεν θα υπάρξει συνολικά δημοσιονομικό κενό το 2015 και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί.

Μακάρι να έχει δίκιο.

Όμως, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.

Το τωρινό μνημόνιο λήγει στα τέλη του 2014 και η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν μπορεί να περιμένει μέχρι του χρόνου για να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της ελληνικής θέσης αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v