Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2015

Τα 3 αγκάθια που οι «θεσμοί» δεν ξεχνούν

Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Καμιά φορά ως φάρσα.

Στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, η τρόικα και η Γερμανία είχαν δείξει κόκκινη κάρτα σε τρείς περιπτώσεις:

- Στην αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων γιατί θεωρήθηκε κυβερνητική παρέμβαση σ' έναν τομέα που πιστεύουν πως πρέπει να είναι ανεξάρτητος. 

- Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στην εφορία. Οι τροϊκανοί πίστευαν πως η ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και άλλα κριτήρια ευνοούσε τους μπαταχτσήδες. Ακόμη, εκτιμούσαν, επικαλούμενοι την εμπειρία, πως πολλοί θα πλήρωναν λίγες δόσεις στην αρχή και μετά θα σταματούσαν περιμένοντας νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση.

- Στο νέο πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία γιατί θεωρούσαν πως ευνοούσε τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ή μπαταχτσήδες και διαιώνιζε την κουλτούρα του «δεν πληρώνω».

Τεχνοκράτες που είχαν λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ήταν σίγουροι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα υποχωρούσαν εύκολα σ' αυτά τα ζητήματα.

Η χθεσινή εξέλιξη με τον κ. Κοστέλο τους δικαιώνει.

«Η τρόικα τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά γι' αυτά τα τρία ζητήματα, στη σημερινή κυβέρνηση θα σταματήσει;» ήταν η επωδός ενός τεχνοκράτη στα τέλη της περασμένης βδομάδας.

Η εξέλιξη φαίνεται να τον δικαιώνει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v