One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2016

Η Ελλάδα θα έχει παρέα στα μνημόνια;

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε μνημόνιο και η τελευταία που θα βγει, λέμε πολλές φορές.

Μήπως όμως κάνουμε λάθος;

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πολύ πιθανό και μερικοί σίγουρο ότι η Πορτογαλία θα ξαναμπεί σε μνημόνιο. Οι συνάδελφοί τους στο ΔΝΤ θεωρούν πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, αλλά εκτιμούν ότι η Πορτογαλία θα αντισταθεί όσο μπορεί για να μην περιέλθει στη κατάσταση της Ελλάδας.

Δεν θα είναι εύκολο, με το δημόσιο χρέος της στο 130% του ΑΕΠ περίπου, τον ρυθμό ανάπτυξης υποτονικό και το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από τον στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Προς το παρόν γλίτωσε τα χειρότερα.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS διατήρησε τη διαβάθμιση της Πορτογαλίας στο «ΒΒΒ» την προηγούμενη εβδομάδα, αποτρέποντας τα χειρότερα: Την εξαίρεση των πορτογαλικών ομολόγων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν η DBRS είχε υποβαθμίσει την Πορτογαλία στην κατηγορία των «σκουπιδιών» που την έχουν βάλει οι S&P, Moody's και η Fitch, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο QE όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης.

Με την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου στο 3,2%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Ισπανίας παρά τις αγορές της ΕΚΤ, οι αγορές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v