Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2017

Η πρόεδρος υπέγραψε το τέλος της

Ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ ήταν η κατάργηση των κανονισμών που μπήκαν ως απάντηση στη χρηματοοικονομική κρίση.

Ο τότε υποψήφιος και νυν πρόεδρος Τραμπ ισχυριζόταν ότι η υιοθέτηση του νόμου Dodd-Frank έχει φέρει προσκόμματα στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών, όπως και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο οικονομικός σύμβουλός του Γκάρι Κον, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, καταφέρθηκε με σκληρά λόγια εναντίον του νόμου Dodd-Frank, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί.

Όμως, στην ομιλία της στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν καταφέρθηκε εναντίον της κατάργησης των κανονισμών που επιβλήθηκαν στον χρηματοοικονομικό χώρο μετά το 2007.

Αν είναι να μεταρρυθμιστεί το κανονιστικό πλαίσιο, οι μειώσεις θα πρέπει να είναι  περιορισμένες, δήλωσε η κ. Γέλεν, της οποίας η θητεία λήγει τον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η 71 ετών, δημοκρατική κ. Γέλεν δεν ήταν πότε φαβορί για μια νέα θητεία στη Fed, λόγω των θέσεών της για το κανονιστικό πλαίσιο. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει ο πρόεδρος Τραμπ έκαναν αρκετούς να πιστεύουν ότι ίσως δεν θελήσει να ανοίξει πιθανόν ένα ακόμη στη Fed, αποπέμποντας ουσιαστικά τη Γέλεν. Όμως, η ομιλία της Γέλεν στο Jackson Hole δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια στον Τραμπ να της ανανεώσει τη θητεία. Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Κον φέρεται να είναι από τα φαβορί για τη θέση.

Όμως, ίσως χρειασθεί να περιμένουμε για να μάθουμε, αν και το 2013, τέτοια εποχή, γνωρίζαμε ότι ένας εκ των Τζάνετ  Γέλεν και Λάρι Σάμερς  θα επιλεγόταν για τη θέση του προέδρου της Fed και το 2009, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αποφασίσει να ανανεώσει τη θητεία του Μπερνάνκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v