Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2017

Οι bull markets δεν «πεθαίνουν» λόγω γήρατος

Η ανοδική χρηματιστηριακή αγορά (bull market) που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 στις ΗΠΑ είναι μια από τις πιο μακρόπνοες στην ιστορία. Πρέπει να είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια, αφού ξεπέρασε τους 84 μήνες.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική αγορά ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2000 και επομένως το σημερινό ράλι, που λίγοι πίστεψαν, θα πρέπει να συνεχισθεί για κάμποσο καιρό ακόμη, προκειμένου να την ξεπεράσει.

Ομως, εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο παράγοντας Fed. H φράση «μην πολεμάς την Fed» είναι μια από τις πιο γνωστές στη Wall Street από τον προηγούμενο αιώνα.

Ενας από τους γνωστούς γκουρού, ο Edson Gould, που υπήρχε από τους πρωτοπόρους της τεχνικής ανάλυσης στις ΗΠΑ, δραστηριοποιούμενος εκεί για τέσσερις περίπου δεκαετίες, δηλαδή από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τα 70s, ήταν εκείνος που παρατήρησε τη σχέση μεταξύ της αύξησης του βασικού επιτοκίου (federal funds rate) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και του χρηματιστηρίου.

Η φράση «τρία βήματα και παραπάτημα» (three steps and a stumble) ανήκει στον Gould. Κοινώς, το χρηματιστήριο πέφτει μετά από τρεις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ερευνες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 έδειξαν πως η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει ακόμη κι όταν η Fed αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια. Τα μελλοντικά Ρ/Ε συνήθως φθάνουν στο ανώτερο σημείο τους πριν έρθει η μεγάλη πτώση.

Πάντως, οι μελέτες δεν επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Gould «τρία βήματα και παραπάτημα».

Ισως αυτό εξηγεί γιατί ο S&P 500 δεν έχει μπει ακόμη σε καθοδική τροχιά παρά το γεγονός ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο πάνω από τρεις φορές.

Φυσικά, κάποιος άλλος ίσως ισχυρισθεί ότι τα επιτόκια είχαν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αυτό δικαιολογεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed πριν αρχίσει η πτώση του δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v