Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2018

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανίκητη γραφειοκρατία

Πριν από χρόνια, ένα στέλεχος επενδυτικής τράπεζας μας έλεγε πως αν ο Μπιλ Γκέιτς ήθελε να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση ελληνικής εταιρείας, δεν θα μπορούσε γιατί δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου, όπως απαιτείτο για τα μέλη του Δ.Σ. της διεκδικήτριας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά οι απαιτήσεις για την παροχή ενός κάρου δικαιολογητικών από τους υποψήφιους ξένους επενδυτές στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Το αντίθετο. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και μαζί η γραφειοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένες χώρες, συνήθως εκτός ΕΕ, δεν παρέχουν κάποια έγγραφα που ζητάνε στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, π.χ. λευκό ποινικό μητρώο. «Για να είσαι έξω, πάει να πει πως όλα είναι ΟΚ, γιατί διαφορετικά θα ήσουν μέσα (στη φυλακή). Δεν κατανοούν λοιπόν γιατί χρειάζεται κάποιος τέτοιο έγγραφο (ποινικό μητρώο)», τονίζει στέλεχος fund.

Πιο παλιά, για να συμμορφωθούν οι ξένοι επενδυτές υπέγραφαν μια υπεύθυνη δήλωση του Ν. 105 και ξεμπέρδευαν με όλη αυτή τη γραφειοκρατία. Ομως, πλέον θα πρέπει να πάνε να κάνουν ένορκη κατάθεση στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους, τονίζουν εμπλεκόμενοι.

Είναι ένα από τα παραδείγματα που δίνουν, για να δείξουν το μέγεθος της γραφειοκρατίας και της χαρτούρας που απαιτείται στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v