Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2018

Είδες το ΔΝΤ;

Σιγή ιχθύος κρατούν οι υπεύθυνοι του Ταμείου για τις υποθέσεις που θα ενσωματώσουν στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Ασφαλώς, όλοι και ιδίως η κυβέρνηση θα ήθελαν το ΔΝΤ να βγάλει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Κι αυτό γιατί το θεωρούν διαβατήριο για την έξοδο της χώρας στις αγορές με τους καλύτερους δυνατούς όρους ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως πράσινο φως στους οίκους αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσουν σε γενναία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Οπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, στελέχη του Ταμείου έχουν εμμέσως κάνει σαφές σε κάποιους συνομιλητές τους ότι θα αναθεωρήσουν καθοδικά το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας στο εύρος 4,5%-4,9% από κάπου 6% προηγουμένως.

Ομως, οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει επίσης ανοδικά την πρόβλεψή του για τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που τελευταία φορά βρισκόταν στο 1%. Και μάλιστα, η νέα εκτίμηση συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να είναι πάνω απο το 1,1%.

Κοινώς, στο 1,2%-1,3%.

Αν αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη, η σύγκλιση της ΕΕ και του ΔΝΤ στις βασικές υποθέσεις για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) θα είναι σημαντική.

Με δεδομένο ότι ο γαλλικός μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους προσπαθεί, εκτός των άλλων, να κλείσει το χάσμα που χωρίζει τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η αναβάθμιση του μακροχρόνιου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας απο το Ταμείο αυξάνει τα περιθώρια συμβιβασμού των δύο πλευρών σε θέματα όπως ο αυτοματισμός και οι επιπτώσεις του στο ελληνικό DSA.

Ίδωμεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v