Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2018

«Ψάχνεται» ακόμη το Βερολίνο για τα ελληνικά μέτρα

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που προέρχονται από την αγορά συνήθως ξεχωρίζουν. Οχι μόνο γιατί γίνονται στόχοι των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά γιατί επίσης κατανοούν καλύτερα πώς λειτουργούν και τι θέλουν οι αγορές.

Ενας από αυτούς είναι ο Jorg Kukies, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που ήταν πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs στη Γερμανία και την Αυστρία, πριν αναλάβει την τωρινή κυβερνητική θέση.

Ο κ. Kukies είναι υπεύθυνος για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Υπό αυτή, φανταζόμαστε, την ιδιότητα, ο κ. Kukies έχει επικοινωνήσει με άτομα της αγοράς στο εξωτερικό, για να ζητήσει την άποψή τους σ' ένα θέμα που προφανώς απασχολεί το Βερολίνο και ενδιαφέρει την Αθήνα.

Ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών σε διάφορες εκφάνσεις των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ενα από αυτά είναι η μέση επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει ο EFSF στην Ελλάδα. Το Eurogroup το έχει αφήσει ανοικτό, μιλώντας για 0 μέχρι 15 χρόνια, ενώ η Γερμανία φαίνεται να επιθυμεί μέχρι 3 ή 5 χρόνια το περισσότερο.

Αν όμως κρίνουμε από αυτά που ακούμε, ο κ. Kukies έχει λάβει το μήνυμα από συνομιλητές του πως δεν μπορεί η επιμήκυνση να είναι μικρότερη από 8 χρόνια. Και επειδή αυτός τουλάχιστον καταλαβαίνει από αγορές, θα έχει μεταφέρει το μήνυμα στον υπουργό του Ολαφ Σολτς και την καγκελάριο Μέρκελ.

Αν ήταν λοιπόν να στοιχηματίσουμε για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, θα την τοποθετούσαμε στο εύρος 8 με 12 χρόνια.

Πάντως, το Βερολίνο ψαχνόταν τουλάχιστον μέχρι προχθές για τα μέτρα, με τον Kukies να εξερευνά πώς θα τα αντιλαμβάνονταν οι αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v