Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2018

«Ξύπνησαν» και οι Σλοβάκοι λόγω Ελλάδας

To ελληνικό μνημονιακό σίριαλ έχει πολλά επεισόδια. Σ΄ένα από τα τελευταία πρωταγωνιστεί η Σλοβακία.

Όμως, πριν έλθουμε στο τελευταίο επεισόδιο, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας μ’ ένα πιο παλιό. Αρκετοί ίσως θυμούνται τη στάση της Σλοβακίας στο πρώτο μνημόνιο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Σλοβάκοι αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με διακρατικό δάνειο όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας εντύπωση.

Όπως είχαν δηλώσει οι Σλοβάκοι ιθύνοντες εκείνη την περίοδο, η χώρα τους δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, ώστε να πληρώνει συντάξεις που ήταν πολλαπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες που έπαιρναν οι δικοί της.

Πράγματι, η Σλοβακία δεν έδωσε δάνειο στην Ελλάδα. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών κ. Κάζιμιρ να απολαμβάνει τη δημοσιότητα, κάνοντας  δηλώσεις ή ποστάροντας διάφορα στο τουίτερ πριν ή μετά από Eurogroup που είχαν θέμα την Ελλάδα.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχουν πλέον το ίδιο σασπένς τα Eurogroup και η Σλοβακία σκέφθηκε κάτι άλλο. Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε, η χώρα της κεντρικής Ευρώπης είναι αντίθετη στην εξαγορά μέρους των διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), παρότι δεν συμμετείχε.

Ο λόγος που επικαλείται η Σλοβακία, προσπαθώντας πιθανόν να αποσπάσει κάτι άλλο, είναι πως δεν έχει μεν δώσει δάνειο στην Ελλάδα, αλλά είναι από τους εγγυητές του ESM. Θεωρεί λοιπόν πως τα δάνεια του ESM «κινδυνεύουν» όταν δίνονται στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα διακρατικά δάνεια.

Πώς το λένε αυτό;  Έμαθαν ότι… πλάκωσαν και οι Σλοβάκοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v