Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2018

Το «μαξιλάρι ρευστότητας» είναι ακόμη μεγαλύτερο

Σύμφωνα με τη χθεσινή τοποθέτηση του Eurogroup, η Ελλάδα θα φύγει από το τρίτο πρόγραμμα με «μαξιλάρι» ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες.

Στα 24,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται τόσο το ποσό που έχει αντλήσει η χώρα από τις αγορές από την πώληση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο και του 5ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2017, συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ περίπου, το 1,9 δισ. της προηγούμενης δόσης και τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης που εγκρίθηκε χθες.

Ομως, στα 24,1 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται καταθέσεις 5 με 6 δισ. ευρώ των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε συμφωνίες επαναγοράς (ρέπος) και να χρηματοδοτήσουν την κεντρική διοίκηση.

Αν συμπεριληφθούν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται για διάστημα έως 28 μήνες.

Φυσικά, το «μαξιλάρι» έχει κάποιο κόστος. Από την άλλη πλευρά, λειτουργεί ως εγγύηση για όσους θελήσουν να δανείσουν στην Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα στο μέλλον.

Εξυπακούεται ότι θα ήταν καλύτερα αν τα αδιάθετα του τρίτου προγράμματος, κάπου 24 δισ. ευρώ του ESM, ενίσχυαν το «μαξιλάρι» ή/και επαναγόραζαν ακριβότερο χρέος και δεν έμεναν αναξιοποίητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v