Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2018

Το ΔΝΤ και οι «ακατάδεκτοι» της ΤτΕ

Μερικές άγνωστες πτυχές της περιόδου που οι εκπρόσωποι των αποκαλούμενων «θεσμών» έρχονταν στην Ελλάδα για να ελέγξουν την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων στα τρία προγράμματα προσαρμογής έρχονται στο φως από συζητήσεις με ανθρώπους των δανειστών.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αφορά τη συμπεριφορά των Ελλήνων αξιωματούχων, υπηρεσιακών, της TτE. Ενα από τα πράγματα που τους έκανε εντύπωση και προφανώς συζητούσαν μεταξύ τους ήταν η αντίδραση των Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και πιο συγκεκριμένα των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος (TτE) που συναντούσαν στην Αθήνα, όταν τους προσκαλούσαν να πάνε έξω για καφέ, φαγητό, μετά το τέλος της εργασίας τους. Κι αυτό γιατί η απάντησή τους ήταν αρνητική, όπως τονίζουν.

Τα στελέχη της TτE φέρονται να προέβαλαν διάφορες προφάσεις για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους. Ομως, έκανε εντύπωση σε στελέχη του ΔΝΤ γιατί δεν το είχαν ξανασυναντήσει σε άλλες χώρες που είχαν πάει, όπως λένε.

Ισως οι άνθρωποι είχαν πάρει εντολές από ψηλά να αποφύγουν τέτοιες επαφές. Ομως, πιο λογική μας φαίνεται η εξήγηση είτε της ευθυνοφοβίας, με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για τους δανειστές στη χώρα, είτε της αποκαλούμενης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, κοινώς γιατί να χάσω τον χρόνο μου αφού δεν πληρώνομαι γι' αυτό.

Κι όμως, τέτοιες επαφές θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη χώρα, γιατί οι προσωπικές σχέσεις κάνουν αρκετές φορές τη διαφορά, όπως λένε οι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v