Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2018

Και η κυβέρνηση θέτει θέμα επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες

Σχετικά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης στις επαφές με ξένους επισήμους είναι το θέμα της αύξησης του ορίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες, όπως προκύπτει από άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν (ξένοι primary dealers).

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος φέρεται να το έθεσε στις συναντήσεις που είχε στο Μπαλί, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση εμφανίζονται να έχουν δραστηριοποιηθεί οι κ.κ. Χουλιαράκης και Λιάκος.

Μάλιστα, φαίνεται πως διακινείται κάποιο non paper με τις ελληνικές θέσεις υπέρ της αύξησης του ορίου, που σήμερα τοποθετείται κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα επιχειρήματα συμπεριλαμβάνονται η δραστική μείωση του ELA, η μη συμμετοχή της χώρας στο QE και η ρηχή αγορά ελληνικών ομολόγων που οδηγεί σε μεγάλες αυξομειώσεις με μικρές εντολές ολίγων εκατ. ευρώ

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το Euro2day (Χρ. Κίτσιος), τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες ζητούν χαλάρωση του ορίου από την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι το όριο μπήκε τον Φεβρουάριο του 2015, για να βεβαιωθεί η ΕΚΤ ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιούσε τις τράπεζες ως εργαλείο εσωτερικού δανεισμού για να εφαρμόσει την τότε πολιτική της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v