Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 5 2018

Η πιο ευάλωτη αλλά κι η πιο ωφελημένη

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι και πλέον, που είχαν ανέλθει πριν από μερικές εβδομάδες. Από την άλλη, το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, γεγονός που αντισταθμίζει τα οφέλη για χώρες του ευρώ που εισάγουν τον μαύρο χρυσό όπως η Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία των BP Statistical Review και TS Lombard για τις επιπτώσεις που έχει ένα πετρελαϊκό σοκ στην κατανάλωση των χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ από μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 25 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από τις δύο ανωτέρω πηγές, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι η πιο ευάλωτη στην ευρωζώνη, καθώς μια αύξηση της τάξης των 25 δολαρίων επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 1,4% του ΑΕΠ περίπου, έναντι 1,2% του Βελγίου και 1% της Πορτογαλίας, που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως. Η μέση επιβάρυνση στην ευρωζώνη κυμαίνεται κοντά στο 0,7% του ΑΕΠ. Το κόστος στην κατανάλωση της Γερμανίας υπολείπεται του μέσου όρου και διαμορφώνεται κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ όπως άλλωστε της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Η Ιρλανδία είναι η λιγότερο ευάλωτη χώρα της ευρωζώνης σε μια ανάλογη αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού καθώς η κατανάλωση επιβαρύνεται κατά 0,3% του ΑΕΠ.

Φυσικά, η διαπίστωση μπορεί να αντιστραφεί σε περίπτωση πτώσης των τιμών καθώς η Ελλάδα θα είναι η πιο ωφελημένη.

Οσον αφορά την επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου από μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου ως ποσοστού του ΑΕΠ, η ευρωζώνη είναι η πιο ευάλωτη με 1,8% του ΑΕΠ και την Κίνα να ακολουθεί με 1,6%. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ βρίσκεται κοντά στο 0,7% του ΑΕΠ και των ΗΠΑ κοντά στο 0,3% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v