Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2018

Καλό... 2019 για την προπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ

Γραφειοκράτες δεν έχει μόνο η Ελλάδα.

Εχουν επίσης τα κοινοτικά όργανα, οργανισμοί και το ΔΝΤ. Και μάλιστα καλοπληρωμένους.

Μερικοί έχουν αυτογνωσία. Οπως ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Στη τελευταία συνέντευξη της τότε τρόικας επί ελληνικού εδάφους, νομίζω ήταν το 2011, ο Τόμσεν δήλωσε χαριτολογώντας ότι «εμείς είμαστε γραφειοκράτες και οι γραφειοκράτες καθυστερούν ενίοτε», για να δικαιολογήσει την έναρξη εκείνης της συνέντευξης με μεγάλη καθυστέρηση.

Ηταν η τελευταία επί ελληνικού εδάφους, γιατί δυσαρεστήθηκε η τότε ελληνική κυβέρνηση με κάποια από τα λεγόμενά τους και αντέδρασε, με αποτέλεσμα να αποφασίσει η τρόικα να τερματίσει τις συνεντεύξεις επί ελληνικού εδάφους, για να μην υπάρχουν κόντρες δημοσίως.

Φαίνεται λοιπόν ότι η γραφειοκρατία θριάμβευσε ακόμη μια αφορά στο θέμα της προπληρωμής του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ και πάει για το 2019. Τουλάχιστον δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά γι' αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο 4,9% στο ΔΝΤ για τα δάνεια που έχει λάβει από αυτό αλλά θα μπορούσε να πληρώνει πολύ μικρότερο επιτόκιο, κοντά στο 1,9%, αν επαναγόραζε το πιο ακριβό κομμάτι του δανείου, που εκτιμάται σε 2 με 3 δισ. ευρώ περίπου.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup τον προηγούμενο Ιούνιο, υπάρχει αναφορά στη χρήση μέρους του αποθεματικού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v