Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 18 2019

Οι ΟΤΑ, το Παρακαταθηκών και τα διαθέσιμα

Είναι γνωστό ότι δήμοι και περιφέρειες δεν ήθελαν και δεν θέλουν να μεταφέρουν στη Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτουν στο τραπεζικό σύστημα. Κι όλα αυτά παρότι στον λογαριασμό που θα έχουν στην ΤτΕ θα λαμβάνουν επιτόκιο 3% και άνω, έναντι αρκετά κάτω από το 1% που συνήθως τους δίνουν οι τράπεζες.

Ένα από τα αξιοπερίεργα των συζητήσεων που έγιναν πρόσφατα γι’ αυτό το θέμα και κατέληξαν στην παράταση του χρόνου που οι ΟΤΑ έχουν στη διάθεσή τους για να τα πάνε στην ΤτE και να μη χάσουν τις επιδοτήσεις ήταν το ακόλουθο: Μερικοί ΟΤΑ που αντιτίθεντο στη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην ΤτE  φέρονται να μην είχαν αντίρρηση να πάνε τα λεφτά ή μέρος τους στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το γεγονός ότι το Παρακαταθηκών είναι ΝΠΔΔ, δεν ήταν πρόβλημα γι’ αυτούς. Ούτε ασφαλώς ότι το Παρακαταθηκών πληρώνει επιτόκιο κοντά στο 1,8%-1,9% γι’ αυτά τα λεφτά.

Εκείνο που προφανώς αγνοούσαν οι αιρετοί άρχοντες είναι πως το Παρακαταθηκών πάει τα λεφτά των ΟΤΑ στο Κοινό Κεφάλαιο στην TτΕ, από το οποίο λαμβάνει επιτόκιο 3% και βάλε.

Αφού λοιπόν αφαιρέσει την προμήθειά του, το Παρακαταθηκών προσφέρει το προαναφερθέν επιτόκιο στους ΟΤΑ, που δεν θέλουν να τα πάνε απευθείας σε δικό τους λογαριασμό στην ΤτE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v