Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2019

H μικρή AB Bank ξεπέρασε τι συστημικές στην αξιολόγηση

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο μια μικρή ελληνική τράπεζα να παίρνει υψηλότερη βαθμολογία από κάποιο μεγάλο οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε σύγκριση με τις 4 συστημικές τράπεζες. Κι όμως, η  μικρή τράπεζα AB Bank (Αegean Baltic Bank), που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αξιολογήθηκε με υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τις συστημικές για μακροχρόνιο ορίζοντα.

Ο S&P τη βαθμολόγησε με Β/Β σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα, όταν αξιολογεί τις μεγάλες τράπεζες στο Β- μακροπρόθεσμα και Β βραχυπρόθεσμα.

Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο του 2018 είχε δημοσιευθεί στον Τύπο πως ένα ξένο fund ενδιαφερόταν να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη μικρή ελληνική τράπεζα. Η τελευταία δεν κρύβει πως θέλει να διαφοροποιήσει κάπως το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επεκτεινόμενη σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι άλλες δραστηριότητες.

Η AB Bank, που μπήκε τελευταία από τις εγχώριες τράπεζες στον ELA μετά τα capital controls το 2015 και βγήκε πρώτη, θα πρέπει να ενισχύσει τη ρευστότητά της, αν θέλει να το πετύχει.

Η αξιολόγηση του S&P θα τη βοηθήσει καθώς αρκετές εταιρείες, π.χ. ασφαλιστικές, δεν καταθέτουν λεφτά σε τράπεζες που δεν αξιολογούνται. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v