Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2019

To μυστικό της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Euroworking Group (EwG) εισηγείται στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατείχε το ευρωσύστημα.

Δεν έχουμε την πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις κυβερνητικές πηγές, όμως η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ανέρχεται σε 648 εκατ. ευρώ περίπου. Κάπου 110 εκατ. ευρώ αφορούν το επιπρόσθετο περιθώριο επιτοκίου (step up) 2% που πλήρωσε η Ελλάδα το 2ο εξάμηνο του 2018 για παλαιότερο δάνειο του EFSF, ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Το δάνειο είχε δοθεί στα τέλη του 2012, για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, που ήταν κυρίως στα χέρια των εγχώριων τραπεζών.

Τα υπόλοιπα 220 εκατ. ευρώ συνδέονται με το επιπρόσθετο περιθώριο επιτοκίου (step up) 2%, που θα πλήρωνε η χώρα το 2019 και φυσικά δεν έχει ακόμη πληρώσει.

Επομένως, η επιστροφή αφορά κάπου 648 εκατ. ευρώ για τα κέρδη των ομολόγων και έξτρα τόκους ύψους 110 εκατ. ευρώ για το δεύτερο μισό του 2018.

Συνολικά, κάπου 758 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική δόση σε ρευστό.

Ολα αυτά είναι μέρος της συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πέρυσι τον Ιούνιο. Όμως, χρειάσθηκε περισσότερος χρόνος απ’ ό,τι αρκετοί περίμεναν, μέχρι να υπογραφούν τα νομικά κείμενα των αναθεωρημένων συμβάσεων της Ελλάδας με τον EFSF.

Αυτό έγινε πριν λίγο καιρό αντί του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2018, που πολλοί ανέμεναν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v