Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2019

Πόσο κοστολογημένα είναι τα προγράμματα των κομμάτων;

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τελευταία τους πολιτικούς από διάφορους πολιτικούς χώρους να ισχυρίζονται πως το πρόγραμμα του κόμματός τους είναι κοστολογημένο;

Ουκ ολίγες, είναι η απάντηση.

Ο λόγος που το κάνουν είναι προφανής. Θέλουν να πείσουν τους δυνητικούς ψηφοφόρους ότι το πρόγραμμά τους είναι αξιόπιστο και έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που συνήθως αφορούν διάφορες παροχές, μειώσεις φόρων κ.λπ.

Όμως, η κοστολόγηση του προγράμματος ενός κόμματος ή επιμέρους μέτρων από τα στελέχη και τους φίλους του δεν σημαίνει ότι είναι σωστή. Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι. Αν μάλιστα η σύγχρονη ιστορία είναι οδηγός, το πιθανότερο είναι η κοστολόγηση να υποεκτιμά την πραγματική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Κι αυτό είτε λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε και τα δύο.

Όμως, οι πολίτες-ψηφοφόροι αυτής της χώρας αξίζουν κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό θα ήταν τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων εξουσίας να κοστολογούνται κι από άλλους, πιο ανεξάρτητους φορείς. Μ’ αυτό τον τρόπο, οι εκτιμήσεις των φορέων θα ήταν πιθανόν πιο κοντά στην πραγματικότητα ενώ οι πολίτες θα αισθάνονταν ότι κανένας δεν τους δουλεύει. Επιπλέον, τα κόμματα θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν τα μέτρα σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων από τις εκτιμήσεις των θεσμών. 

Το σίγουρο είναι ότι η κοστολόγηση των μέτρων θα πρέπει να γίνεται κι από τρίτους

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v