Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2019

Οι εκλογές, οι εφορευτικές επιτροπές και η μεγάλη αδικία

Κάθε εκλογική αναμέτρηση κοστίζει πολλά εκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους.

Παρ' όλα αυτά χιλιάδες άτομα, μέλη των εφορευτικών επιτροπών ανά την επικράτεια δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ ενώ καλούνται να είναι από νωρίς το πρωί έως το βράδυ στα εκλογικά τμήματα. Kι αν οι άνθρωποι που επιλέγονται τυχαία με κάποιο λογισμικό δεν δώσουν το παρών ή δεν απαλλαγούν απο τα καθήκοντά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες και 6μηνη φυλάκιση.

Αντίθετα, οι δικαστικοί που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λαμβάνουν 110 ευρώ ημερησίως για 8 ημέρες επιπλέον του μισθού τους. Αυτά τα χρήματα, που είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τον μέσο εργαζόμενο, είναι αφορολόγητα όπως μας λένε.

Λίγο λιγότερα χρήματα λαμβάνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που είναι βασικά δικηγόροι αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχίο Νομικής. Αυτοί παίρνουν 90 ευρώ ημερησίως για 8 ημέρες αλλά έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν, π.χ. να παραλάβουν τον σάκο με τα ψηφοδέλτια κ.λπ.

Είναι ένα καλό πακέτο, όπως λέμε, ιδίως για ασκούμενους δικηγόρους.

Ομως, αυτό το σύστημα είναι άδικο απέναντι στους χιλιάδες συμπολίτες μας που καλούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, μερικές φορές λίγες μέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, να πάνε στα εκλογικά τμήματα και να αποτελέσουν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, χωρίς ευρώ και πληρώνοντας από την τσέπη τους για φαγητό κ.λπ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η πολιτική αμοιβών κατά τη διάρκεια των εκλογών αντανακλά πόσο ισχυρές είναι κάποιες ομάδες πίεσης και πόσο ανίσχυρη είναι η μάζα των πολιτών.

Νομίζουμε ότι αυτό το σύστημα είναι άδικο και θα πρέπει να αλλάξει από τις επόμενες εκλογές.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους την ημέρα των εκλογών και όχι να τις παρέχουν δωρεάν, γιατί απειλούνται με φυλάκιση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v