Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2019

«Υβριδικό» σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια από την ΤτΕ

Στην τελευταία μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν υπήρχε μια αναφορά που οι περισσότεροι δεν πρόσεξαν.

Η αναφορά αφορούσε την έλλειψη προόδου στη διερεύνηση της συμπληρωματικότητας των δυο συστημικών σχεδίων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλ. του Asset Protection Scheme (APS) του ΥΠΟΙΚ και του ΤΧΣ και του συστημικού σχεδίου της ΤτΕ.

Πλέον, είμαστε βέβαιοι πως στην επόμενη έκθεση της Κομισιόν, η σχετική αναφορά θα εκλείψει.

Κι αυτό γιατί τρεις πηγές αναφέρουν πως η ΤτE επεξεργάζεται εδώ και καιρό, με την συνδρομή της Rotchchild που είναι ο σύμβουλός της σ’ αυτό το θέμα ένα σχέδιο, εμείς το αποκαλούμε «υβριδικό», που αποβλέπει στον συνδυασμό των δυο ανωτέρω συστημικών σχεδίων.

Δεν γνωρίζουμε αν το «υβριδικό» σχέδιο θα «δουλέψει» τελικά, παίρνοντας την ευλογία της DG Comp, κυρίως, και των υπολοίπων παραγόντων, π.χ. SSM. Ούτε αν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο όγκο προβληματικών δανείων, π.χ. τα 16-20 δισ. ευρώ του APS συν τα 40 δισ. ευρώ της ΤτΕ.

Από την άλλη πλευρά, κατανοούμε ότι θα υπάρχουν κάποια κριτήρια που θα ενεργοποιούν (triggers) την μετάβαση από το ένα συστημικό σχέδιο στο άλλο.  Προφανώς, απαιτείται διεξοδική τεχνική επεξεργασία και προφανώς επικαιροποίηση της φάσης στην οποία βρίσκεται το APS όσον αφορά την θέση της DG Comp (Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν).

Εν αναμονή λοιπόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v