Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2019

Προσδοκούν 100 εκατ. ευρώ από βίλες σε Μύκονο κι αλλού

Αν οι εκτιμήσεις των κυβερνώντων είναι σωστές η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά θα μειώσει τα κρατικά έσοδα από αυτή την πηγή κατά 480 εκατ. ευρώ περίπου φέτος και λιγότερα του χρόνου λόγω προσδοκιών για υψηλότερο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης.

'Ομως, υπάρχει κι άλλο ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2020 άνω των 100 εκατ. ευρώ που έχει προκαλέσει συζητήσεις, γιατί παραπέμπει σε ενδεχόμενες επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων από την εναρμόνιση την αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτό έχει βάση αλλά αφορά κυρίως συγκεκριμένους ιδιοκτήτες. Πιο συγκεκριμένα, εκείνους που έχουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ με τον χαμηλότερο συντελεστή γιατί βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

Ανάμεσά τους βρίσκονται περιοχές τουριστικών νησιών, όπως η Μύκονος, και άλλες, όπως το Πόρτο Χέλι. Ολοι αυτοί πλήρωναν πολύ λίγα για ΕΝΦΙΑ όταν συγκριθούν με τα ποσά που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις μεγάλες αστικές περιοχές, π.χ. Αττική, αλλά και στα ίδια νησιά.

Ιδιοκτήτες ακινήτων, π.χ. στο κέντρο της Μυκόνου, πληρώνουν πολύ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με άλλους που έχουν ακίνητα, π.χ. βίλες, σε περιοχές του νησιού εκτός σχεδίου πόλης όπως υποστηρίζουν κυβερνώντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v