Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2020

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, ο συμβιβασμός και η Ελλάδα

Στα λίγα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ, δεν έχει περάσει απαρατήρητος με βάση τη στάση του σε θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Ο κ. Λεμέρ φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να βρεθεί συμβιβασμός και να μη χρειασθεί να επιτυγχάνει η Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ επί χρόνια, όπως ζητούσε η Γερμανία.

Με τον κ. Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργού Οικονομικών, η Γερμανία ήθελε η χώρα μας να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια 10ετία.

Η Γαλλία, υπό τον κ. Λεμέρ, είχε ταχθεί υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού που θα συνέδεε τον δημοσιονομικό στόχο με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο πήχης θα ανέβαινε αν το ελληνικό ΑΕΠ αναπτυσσόταν ταχέως και θα υποχωρούσε αν η ανάπτυξη ήταν αναιμική.

Ομως, υπήρχαν τεχνικά ζητήματα με τον μηχανισμό ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι. Το ΔΝΤ δυσκολευόταν να προσδιορίσει τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους μεσομακροπρόθεσμα και ο μηχανισμός εγκαταλείφθηκε.

'Εμειναν λοιπόν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως βασικός μοχλός επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κι εκεί ακριβώς επενέβη ο κ. Λεμέρ, για να βρεθεί μια μέση λύση με χρονικό ορίζοντα τα 5 χρόνια, έναντι των 10 που ζητούσε ο κ. Σόιμπλε.

Σήμερα, σε ομιλία του στο Ελληνογαλλικό φόρουμ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, που «ανορθώνεται» χάρη στο πολιτικό θάρρος της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ.

Μακάρι τα λόγια του να εισακουσθούν όπως οι παρεμβάσεις του σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης παλαιότερα.

Ομως, δεν θα πρέπει να είμαστε αιθεροβάμονες...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v