Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2020

Οι Ελβετοί τραπεζίτες και το πόθεν έσχες στα ακίνητα

Οι δύσκολες εποχές επιτάσσουν προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Αυτό θα πρέπει να σκέφθηκαν στην Ελβετία καθώς οι συγκλίνουσες πληροφορίες από Έλληνες που εργάζονται στον εκεί χρηματοοικονομικό τομέα θέλουν να υπάρχει μια σιωπηλή αποδοχή καταθέσεων από άλλες χώρες, π.χ. Γερμανία, χωρίς να γίνεται ο ίδιος έλεγχος που γινόταν πριν από την πανδημία.

Οσο πλούσια κι αν είναι μια χώρα, δεν μένει με σταυρωμένα χέρια όταν αντιμετωπίζει το φάσμα μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αναφέρουν.

Οι ίδιοι ερωτούν μήπως θα έπρεπε κι η Ελλάδα να κάνει κάτι το αντίστοιχο, για να βοηθήσει την οικονομία της.  Αυτό που έχουν στο νου τους περισσότερο είναι τα  20 δισ. ευρώ περίπου που είναι κρυμμένα σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια, κήπους, στρώματα κ.λπ. 

Οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα θα ήταν ένας προορισμός καθώς οι μνήμες των κεφαλαιακών περιορισμών είναι ακόμη νωπές και μια αμνηστία ίσως δεν γίνει πιστευτή. 

Όμως, στελέχη της αγοράς ακινήτων, που πλήττεται επίσης από την ύφεση και την αναμενόμενη μεγάλη μείωση του τουρισμού, έχουν μια άλλη ιδέα. Να δοθεί η δυνατότητα αγοράς ακινήτων χωρίς πόθεν έσχες.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν τις επιπτώσεις στα ακίνητα από την εφαρμογή του ίδιου μέτρου στο παρελθόν, αν και θα έπρεπε, ώστε να αξιολογηθεί με πραγματικά δεδομένα. Αν η επίπτωση ήταν θετική και μεγάλη, ίσως θα μπορούσε να εξετασθεί, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για άφεση αμαρτιών σε μαύρο χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v